x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ACTA, Marea Teroare pe internet. Cum ne-a aruncat Guvernul în braţele dictaturii şi cenzurii online

ACTA, Marea Teroare pe internet. Cum ne-a aruncat Guvernul în braţele dictaturii şi cenzurii online

de Alexandru Radescu    |    29 Ian 2012   •   21:00
ACTA, Marea Teroare pe internet. Cum ne-a aruncat Guvernul în braţele dictaturii şi cenzurii online

Scandalurile internationale se tin lant dupa semnarea in secret, la Tokyo, a controversatului document ACTA (Tratatul Comercial Anti-Contra­fa­cere), care va instaura cenzura online: utilizatorii de internet ajung la cheremul organizatiilor care pretind ca detin drepturi de autor, vor fi presiuni si controale fara mandat judecatoresc, inclusiv pe aeroporturi. Raportorul PE al ACTA, francezul Kader Arif, a demisionat vineri denuntand negocierile cu privire la acest text controversat pe care l-a cali­ficat drept o "mascarada", afirmand ca lanseaza "un semnal de alarma".

PDL sustine ACTA
Din pacate, si Romania se afla pe lista celor 22 de state europene care si-au pus semnatura, joia trecuta, pe documentul ACTA, fara ca Guvernul sa-si informeze sau consulte cetatenii. Contactat de RRA, europarlamentarul Sebastian Bodu, PPE, a precizat ca votul a fost unul de grup, dar si ca sustine in totalitate acordul, fara a face si alte comentarii.

"Guvernul trebuie sa explice de ce a semnat ACTA in numele Romaniei, fara nici un fel de dezbatere publica! Cand vom ajunge la guvernare, ma oblig sa suspend aplicarea ACTA, pana ce nu va avea loc o dezbatere publica", a scris, pe contul sau de Facebook, presedintele PSD, Victor Ponta. "Socialistii si liberalii, in Parlamentul European, au cerut (printr-o rezolutie – n.r.) mai multa transparenta. Singurii care s-au opus acestei rezolutii au fost eurodeputatii PDL. Votul va fi in vara, si va asigur ca nu vom sustine ACTA in forma actuala, fara dezbateri si fara acord cu societatea civila. Cei din PDL ar trebui sa explice de urgenta de ce sustin astfel de reglementari fara nici un fel de dialog cu nimeni", scrie Ponta. In 2010 mai multi parlamentari europeni au initiat o rezolutie prin care cereau examinarea cu atentie a eventualelor consecinte pe care un asemenea acord le-ar avea. Cu toate acestea, tratatul nu a fost nici o clipa prezentat public in timpul negocie­rilor. "Informatiile s-au scurs. Ele fac referire la sanctiuni dure, inacceptabile, precum taierea accesului la internet pentru cei care pirateaza productiile artistice", a declarat ieri pentru RRA euro-parlamentarul Renate Weber. "Exista pe de-o parte o responsabilitate mult-mult prea apasatoare pentru furnizorii de internet, pentru ca ei nu pot, la un moment dat, sa faca fata la asa ceva, iar pe de alta parte, iertare, dar exista si un drept la viata privata a fiecaruia dintre noi, al utilizatorilor de internet si nu inteleg de ce o asemenea intruziune ar fi posibila."

Anonymous se dezlantuie
Hackerii din cadrul grupului Anonymous au atacat sambata site-ul Guvernului slovac, pro­tes­tand fata de intentia acestuia de a semna acordul ACTA. Din aceleasi motive, hackerii au "inchis" site-urile Guvernelor polonez si ceh, ale bancii centrale lituaniene si Parlamentului European. De asemenea, Grupul Anonymous a adresat, vineri, un al doilea mesaj de romanilor, atragand atentia asupra ACTA: "Ar trebui sa stiti ca dincolo de jocuri video, filme si divertisment in general, exista lucruri importante care ii aduc pe oameni impreuna: comunicarea. Dreptul de a furniza si primi informatie este luat o data ce ACTA a fost semnat", avertizeaza Anonymous, sustinand ca nu este un grup, nu este o organizatie, ci "toti cei care lupta impotriva sclaviei economice si monetare".
"Trebuie sa realizati ca acesta este primul pas catre o dictatura care va limita libertatea de exprimare, drepturile noastre si, in cele din urma, dreptul de a trai pe aceasta planeta. Dar sa nu va temeti deoarece Anonymous este de partea voastra", se arata in mesajul transmis pe YouTube.
ACTA a fost initiat in 2006 de Japonia, producand controverse din clipa in care WikiLeaks a publicat, in 2008, o versiune a textului. Documentul a primit anul trecut sustinerea SUA, Canada, Coreea de Sud.

×
Subiecte în articol: acta