x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Acţiunile Romtelecom, pe piaţa de capital

Acţiunile Romtelecom, pe piaţa de capital

de Alexandru Radescu    |    24 Iun 2011   •   12:24

La propunerea grupului elen OTE, Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, se va intalni saptamana viitoare cu oficialii companiei pentru a continua discutiile privind situatia actiunilor pe care statul roman le mai detine la Romtelecom, cu varianta listarii.

"Ne vom intalni, cel mai probabil, la finele saptamanii viitoare si vom discuta etapele calendarului de listare pe piata de capital a titlurilor detinute de stat la Romtelecom", a spus Vreme azi, citat de Mediafax.

Dupa intalnirea precedenta, cea de la inceputul lunii iunie, Ministrul Vreme preciza ca OTE agrea varianta de fuziune a Romtelecom cu operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania, aceasta fiind cea mai potrivita in momentul de fata. Iar abia dupa fuziune s-ar putea ajunge la listarea pe piata de capital a titlurilor detinute de stat la viitoarea entitate, operatiune care ar putea avea loc peste un an.

"Intre cei doi operatori exista numeroase sinergii si, in cazul in care vor fuziona, noua entitate va deveni cel mai mare operator local de telecomunicatii din perspectiva veniturilor. Va fi un operator care va furniza toata gama de servicii de telecomunicatii - telefonie fixa si mobila, Internet fix si mobil, televiziune prin cablu si prin satelit. In aceasta varianta, interesul investitorilor pentru listare va creste", a declarat, la acea data, ministrul Vreme.

El a mai spus atunci ca Executivul este cel care va lua o decizie privind propunerile avansate de partea elena.

Pe 30 mai, ministrul Vreme a anuntat ca OTE nu doreste sa cumpere pachetul de actiuni pe care statul roman il mai detine la Romtelecom, momentul fiind considerat inoportun. Totusi, OTE a propus fuziunea Romtelecom cu operatorul Cosmote Romania, o varianta inaintata de ceva vreme si de ministerul Comunicatiilor.

Cosmote Romania este controlat de Romtelecom – 30% din actiuni si Cosmote Group – 70% din titluri. Anterior, Romtelecom detinea integral fostul Cosmorom. In mai 2005, Romtelecom a incheiat un acord privind transferul unui pachet de 70% din actiunile Cosmorom catre Cosmote Group, divizia de telefonie mobila a grupului elen OTE, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 120 milioane de euro.

Vreme a anuntat, in noiembrie 2010, ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut companiei elene OTE sa vina cu o oferta de pret. Cu acea ocazie, ministrul a anuntat ca statul roman doreste sa obtina un miliard de euro pe actiunile Romtelecom. Este fix aceeasi suma estimata in 2006 de fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy pentru participatia de 46%. Dinspre Atena, singurele informatii financiare au venit prin intermediul unor analisti greci care au calculat participatia statului roman la operator undeva in jurul sumei de 300 de milioane de euro.

×