x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Alcoolul stimulează creativitatea

Alcoolul stimulează creativitatea

de Radu Popa    |    22 Mar 2012   •   19:55
Alcoolul stimulează creativitatea

Consumul de alcool poate contribui la dezvoltarea spiritului creativ. In mod paradoxal, barbatii care obisnuiesc sa se ameteasca in urma consumului de alcool rezolva mai multe probleme care necesita un surplus de inventivitate fata cei care nu au asemenea "deprinderi".

Paradox. Potrivit lui Andrew Jarosz, absolvent al Facultatii de Psihologie a Universitati Illinois din Chicago, solutii intuitive pentru probleme ce necesita asocieri de idei sunt gasite mai repede de barbatii ametiti in urma consumului de alcool, dar care nu sunt beti. Abstinentii procedeaza la o abordare mai lenta si mai nuantata a problemelor pe care le au de rezolvat. Un consum moderat de alcool ii ajuta pe cei care au acest obicei sa isi diminueze concentrarea si sa stabileasca o serie de conexiuni intre notiuni care aparent nu nici o legatura. Specialistii au folosit un esantion de 20 de indivizi care consumau alcool. In timp ce urmareau un film de desene animate si mancau snacksuri, au consumat votca pentru a junge la o alcoolemie de 0,75 la mie, cu putin sub valoarea de 0,80 la mie, considerata toxica in SUA. Alti 20 de subiecti au urmarit acelasi film fara a consuma alcool sau a manca snaksuri. Barbatilor din ambele grupuri li s-au incredintat spre rezolvare o serie de probleme de creativitate. In cadrul celor 15 teste, participantilor li s-au dat cate trei cuvinte, ei trebuind sa il gaseasca pe cel de al patrulea pentru a forma o propozitie. In medie, subiectii aflati la cea mai mare intoxicatie au rezolvat circa 9 probleme, in timp ce "abstinentii" nu a putut rezolva decat 6. De mentionat, faptul ca inainte de inceperea experimentului, membrii ambelor grupuri intregistrau rezultate asemanatoare.

Aplicatii. Jarosz si colega sa, Jennifer Wiley, coautoare a studiului, sunt de parere ca rezultatele acestuia pot fi aplicate cu succes si in domeniul muzical sau al artelor plastice. Un compozitor sau un pictor obsedat de eventuale imperfectiuni ale operei sale anterioare poate fi ajutat de efectele benefice ale unei "intoxicatii moderate" cu alcool. Echipa condusa de Jarosz ofera o explicatie pentru felul in care bautura poate determina gasirea unor solutii intuitive pentru probleme ce ar fi necesitat o serie de informatii prealabile. Studii ulterioare cu voluntari ce se vor lasa intoxicati vor presupune probleme mai complexe ce vor necesita informatii suplimentare, contribuind la rezolvarea unor situatii din viata reala. Intoxicatia cu alcool ar putea contribui la intensificarea creativitatii verbale, scazand abilitatea unor persoane de a-si controla gandurile. Oamenii de stiinta au constatat ca alcoolul afecteaza memoria referitoare la sunete si imagini, dar lasa intacta memoria de scurta durata. O alta explicatie pentru creativitaea crescuta a indivizilor care consuma alcool este faptul ca acestia tem mai putin de... greseli.

×