x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Am cheltuit un milion de dolari pe Internet

Am cheltuit un milion de dolari pe Internet

08 Noi 2004   •   00:00

Romanii au platit aproape un milion de dolari SUA pe Internet in trimestrul al doilea al anului in curs. Mare parte a acestor bani au ajuns in magazinele virtuale din strainatate, potrivit statisticilor Visa. In primele sase luni ale anului, 30 de comercianti virtuali din Romania au adoptat standardul 3D Secure, informeaza MasterCard.

CRISTIAN IONITA

Comertul electronic romanesc s-a intensificat in trimestrul al doilea din 2004, potrivit datelor publicate de Visa International. Cifra totala a vanzarilor in perioada aprilie-iunie 2004 arata ca detinatorii romani de carduri Visa au facut aproximativ 7.500 de tranzactii comerciale online, facand cumparaturi in valoare de aproape 1 milion de dolari pe Internet.

DESTINATII. Cele mai multe cumparaturi au fost facute in magazinele online din SUA, unde detinatorii romani de carduri au cheltuit aproape jumatate (44%) din suma totala cheltuita pentru comert electronic. Alte magazine virtuale foarte populare pentru cumparaturi online au fost cele din Italia, unde s-a cheltuit 20% din suma totala, si Marea Britanie, cu 15%. Valoarea medie a unei tranzactii a fost de 133 USD.

Desi magazinele virtuale sunt inca la inceput in Romania, au reusit sa atraga si cativa cetateni straini. Acestia au realizat cumparaturi prin intermediul cardurilor Visa in valoare totala de peste 8.000 USD, cu o medie de doua tranzactii pe zi. Cei mai interesati de cumparaturile realizate online in Romania au fost cetatenii americani, cu 31% din totalul sumei cheltuite, urmati de britanici, cu 30%.

ESTIMARE. "Ne asteptam ca numarul de vanzari online sa creasca, in special dupa ce sistemul Verified by Visa a fost introdus, oferind un nivel sporit de securitate si incredere detinatorilor de carduri si comerciantilor", a declarat Catalin Cretu, area manager pentru Romania si Bulgaria, Visa International.

Verified by Visa este un serviciu prin care se cere detinatorului de card sa introduca o parola personala cand plateste pentru bunurile cumparate online. Astfel, exista garantia ca persoana care face cumparaturile este cu adevarat cine sustine ca este atunci cand ofera online detalii referitoare la cardul sau. Acest sistem este folosit deja pe scara larga in Statele Unite si a fost lansat in Europa in aprilie 2002.

Pana in prezent, sistemul Verified by Visa a fost deja adoptat de 80% dintre bancile din Statele Unite, iar numarul de beneficiari din Europa este in continua crestere - peste 10.000 de comercianti, 50 de banci acceptatoare si 54 de banci emitente din intreaga Europa.

In Romania exista trei banci acceptatoare si patru banci emitente. Aproximativ 700.000 de detinatori romani de carduri au fost deja inrolati de bancile emitente in acest program si se pot activa in orice moment, ulterior avand posibilitatea sa faca tranzactii online.

3D SECURE. Un alt standard ce ofera un grad sporit de securitate a tranzactiilor online este 3D Secure, implementat in tara noastra de Romcard la inceputul anului prin serviciul MasterCard SecureCode. Romania este singura tara din Europa de Est unde a fost implementata aceasta solutie atat pe partea de emitere, cat si pe partea de acceptare. La acest sistem au aderat pana acum trei banci romanesti si 30 de comercianti.

In iunie 2004, la nivel european, existau 11 milioane de posesori de carduri si 16.000 de comercianti inregistrati la MasterCard SecureCode. Potrivit estimarilor Romcard, din cele sase sau sapte milioane de romani care vor avea un card in urmatorii cinci ani, 15-20% vor folosi Internetul pentru a face cumparaturi sau diverse alte plati.
MASURI DE SIGURANTA
Pentru a nu avea surprize neplacute atunci cand faceti o plata prin Internet, va puteti lua cateva masuri de siguranta:
  • Cautati un lacat inchis sau o cheita in coltul din dreapta jos al ferestrei de browser;
  • Faceti cumparaturi de la comerciantii cunoscuti sau aflati cat mai multe informatii despre ei inainte de a efectua tranzactia;
  • Verificati daca pot fi trimise inapoi obiectele de care cumparatorul nu este multumit sau daca vor fi inlocuite articolele cu defecte;
  • Pagina de Internet a comerciantului trebuie sa contina informatii referitoare la conditiile si costurile livrarii, moneda acceptata si taxele aplicate;
  • Cautati un numar de telefon sau o adresa de e-mail si notati-le, pentru orice eventualitate.
  • STATISTICI
    In prezent, romanii detin peste 5,2 milioane de carduri, dar tranzactiile electronice nu sunt foarte populare la noi.
  • In tara noastra exista in jur de 50 de magazine online cu 1.000 de vizitatori saptamanal.
  • In 95% din cazuri, cardurile sunt folosite doar pentru retragerea de numerar.
  • Potrivit unui sondaj realizat de MercuryResearch, romanii refuza sa plateasca cu cardul, pentru ca nu stiu cum se face aceasta operatiune (26%) sau pentru ca li se pare o operatiune inutila (23%);
  • 18% dintre persoanele care au participat la sondaj spun ca nu au suficienti bani pentru a plati cu cardul, iar 12% sustin ca platile electronice nu sunt acceptate in magazine.
  • Doar 11% dintre participantii la sondaj sustin ca prefera cash-ul.
  • ×
    Subiecte în articol: IT online visa