x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Anchetă - NetCity pe masa Comisiei Europene

Anchetă - NetCity pe masa Comisiei Europene

27 Mai 2008   •   00:00

Autorităţile române au transmis Comisiei Europene documente referitoare la proiectul NetCity, inclusiv contractul pentru realizarea acestei reţele, însă informaţiile sînt incomplete, dat fiind că lipsesc date importante, cum ar fi anexele acestui document. "Toate documentele trimise (de autorităţile române – n.r.) au fost analizate.



Autorităţile române au transmis Comisiei Europene documente referitoare la proiectul NetCity, inclusiv contractul pentru realizarea acestei reţele, însă informaţiile sînt incomplete, dat fiind că lipsesc date importante, cum ar fi anexele acestui document. "Toate documentele trimise (de autorităţile române – n.r.) au fost analizate. Oricum, informaţii foarte importante lipsesc în continuare, deoarece acestea se află în anexele contractului, care încă nu au fost trimise Comisiei Europene", a declarat Martin Selmayr, purtător de cuvînt al comisarului european pentru Societate Informaţională şi Mass-Media, citat de Medifax.

Întrebat dacă CE are în continuare suspiciuni în privinţa proiectului NetCity şi care sînt măsurile care urmează să fie adoptate, Martin Selmayr a ţinut să precizeze că nu este corect să se vorbească despre "suspiciuni".

"Dar există unele îngrijorări în cadrul Comisiei cu privire la proiectul NetCity şi la compatibilitatea acestuia cu legislaţia UE în domeniul telecomunicaţiilor, şi de aceea există o analiză la nivelul CE pentru strîngerea tuturor informaţiilor şi a elementelor relevante", a explicat Selmayr. Potrivit oficialului european, "evaluarea Comisiei nu poate fi încheiată pînă cînd nu va fi clarificat în ce măsură cei care oferă servicii telecom au posibilitatea de a-şi desfăşura propriile reţele".
Martin Selmayr a mai spus că ceea ce a atras atenţia Comisiei asupra planurilor Primăriei din Bucureşti de a construi o reţea unică de telecom pentru înlocuirea celorlalte reţele au fost "informaţii factuale" primite la Bruxelles.

Potrivit oficialului european, "un proiect care stabileşte o reţea unică, aşa cum este cazul proiectului NetCity, ar putea limita în mod grav  libertatea operatorilor de a furniza reţele telecom în Bucureşti, mai ales în condiţiile în care Primăria a adoptat dispoziţii speciale în acest sens, cum este Decizia Consiliului numărul 105 din 2006".

Regulile europene în domeniu precizează că toate statele europene trebuie să garanteze faptul că operatorii pot furniza în mod liber reţele şi servicii de telecomunicaţii.

"Astfel, acestea (statele membre ­ n.r.) nu trebuie să adopte măsuri care să limiteze exercitarea acestei libertăţi, excepţiile de la această regulă fiind limitate", precizează Selmayr, citat de Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvînt, legislaţia UE în materie obligă de asemenea statele membre să se asigure că o autoritate competentă acţionează pe baza unor proceduri publice, transparente, aplicate fără întîrziere, atunci cînd ia în calcul o ofertă pentru acordarea drepturilor de instalare a unor astfel de reţele.

Curtea de Apel Bucureşti a anulat prin decizie irevocabilă o Hotărîre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care prevedea obligarea cabliştilor să îngroape toate cablurile prin care se retransmit posturi de televiziune şi care stătea şi la baza proiectului NetCity.

Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu a cerut în instanţă anularea Hotărîrii CGMB nr. 105 din 4 mai 2006, care prevedea, printre altele, obligarea operatorilor de cablu de a îngropa, în termen de doi ani, toate cablurile.

Municipalitatea va supune aprobării CGMB un nou proiect de hotărîre, care să ţină seama de decizia dată de Curtea de Apel în procesul cu Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu, prin care instanţa a anulat, în parte, hotărîrea care reglementa realizarea reţelei metropolitane de fibră optică a Capitalei.





×
Subiecte în articol: IT comisiei netcity