x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ANCOM: nereguli la NetCity

ANCOM: nereguli la NetCity

de Alexandru Radescu    |    30 Mai 2013   •   18:08
ANCOM: nereguli la NetCity

Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii a sesizat o serie de nereguli la modul în care se realizează accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice la Reţeaua metropolitană de fibră optică a municipiului Bucureşti, “Netcity”. Potrivit arbitrului telecom, “ansamblul condiţiilor tehnice şi economice de acces la reţeaua Netcity nu întruneşte cerinţele legale de nediscriminare, proporţionalitate şi obiectivitate”. În aceste condiţii, ANCOM a  stabilit un termen de 4 luni pentru realizarea modificărilor şi completărilor solicitate.

Potrivit avizului, trebuie să se elimine restricţiile privitoare la instalarea unui singur tip de mediu fizic (fibra optică) şi să se stabilească în mod clar faptul că accesul poate fi refuzat doar în baza unor criterii obiective. Oferta nu trebuie să conţină prevederi care să oblige beneficiarii să achiziţioneze servicii de care nu au nevoie şi pe care nu le-au solicitat, cum ar fi condiţionarea furnizării serviciilor de acces de achiziţionarea şi plata serviciului de supraveghere a instalării. Autoritatea a mai stabilit un termen maxim de şase luni pentru realizarea unui model de calculaţie a costurilor proporţional cu resursele cheltuite în vederea furnizării serviciilor de acces, pentru ca tarifele serviciilor de acces la infrastructura Netcity să fie stabilite pe baze obiective.

Cu caracter tranzitoriu, de la modificarea ofertei şi contractelor cadru şi până la avizarea de către ANCOM a condiţiilor economice de acces pe baza modelului de calculaţie a costurilor, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depăşi: 85 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere tubetă (protecţia microcablurilor de fibra optica – n.red.), inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de “racord”; 22 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere fibră optică neechipată (dark fiber), inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de “branşament FTTB”.
În luna februarie, Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor a sesizat ANCOM în legătură cu anumite prevederi NetCity.

×
Subiecte în articol: netcity ANCOM