x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Antenele GSM se "ascund" in brad

Antenele GSM se "ascund" in brad

03 Dec 2004   •   00:00

Are cativa zeci de metri inaltime si seamana perfect cu un copac. De fapt, este un stalp din otel ornat cu frunze din plastic si ascunde una dintre antenele Orange sau Connex.


CRISTIAN IONITA

Click pentru a mari imaginea
INGENIOS. Pinul din imagine este o antena GSM instalata de Orange langa Targu-Mures
Toata lumea iubeste telefoanele mobile. Unii dintre noi le iubesc asa de tare, incat nu mai pot trai fara ele. Cand vine vorba insa de stalpii gigantici sau "palniile" instalate peste tot de companiile de telefonie mobila, mare parte a utilizatorilor incepe sa strambe din nas. Unii spun ca nu se potrivesc "de nici o culoare" cu peisajul, altii se tem de radiatii.

Niste baieti inventivi au gasit o solutie care multumeste aproape pe toata lumea. Au deghizat antenele de telefonie mobila in uriasi "pomi de Craciun", cosuri sau, chiar (Doamne fereste!), crucifixuri gigantice.

Tot mai multe companii europene vand astfel de produse. Austriecii de la Industrieanlageabau vand o antena de mici dimensiuni deghizata in copac cu aproximativ 25.000 de euro. Olandezii de la Kaal si englezii de la Francis & Lewis ofera copaci-antena care pot fi instalati intr-o zi si par reali din varful ramurilor si pana la radacina.

LA ROMANI. Evident, aceste produse au ajuns si pe meleagurile mioritice. Connex a instalat inca din ianuarie 2000 o astfel de structura in Bucuresti, intre Podul Baneasa si Fantana Miorita. Este urias, e din metal si are forma unui pin. Imposibil sa nu-l observati daca treceti prin zona. Se afla in spatele benzinariei Petrom. "Pretul unor astfel de site-uri variaza in functie de solutia aleasa. Cea mai costisitoare a fost solutia aleasa pentru pinul Miorita, unde a fost nevoie si de un adapost subteran, alaturi de pinul metalic. Costurile pot fi cu 150%-300% mai mari decat pentru un site normal", spun reprezentantii companiei.

POANTA. Vara trecuta circula un mesaj e-mail prin care soferii erau avertizati asupra radarelor instalate pe stalpi in marile orase. Se zvonea ca ii inregistreaza automat pe cei care depasesc viteza legala. Mesajul continea si niste poze ale "radarelor" cu pricina. De fapt, imaginile erau ale unor emitatoare miniaturale instalate tot de Connex pe stalpii de electricitate.

Antene de dimensiuni foarte mici au fost instalate tot in Capitala, la Hotel Marriott si in cele doua Mall-uri. Au forma unor palnii si sunt fixate de tavan.

PINUL DIN PADURE. Anul trecut, Orange a montat un emitator "deghizat" in judetul Mures. Ca urmare a inmultirii utilizatorilor de telefoane mobile, la Targu-Mures trebuia instalata o noua antena. "Aceasta presupunea construirea unui pilon metalic care urma sa fie amplasat intr-o padure de pini, ceea ce ar fi creat disonanta in spatiul natural din zona. Data fiind importanta amplasamentului si faptul ca era singura locatie unde putea fi construit, s-a propus construirea unui pilon care sa se incadreze in peisaj. Pilonul a fost executat si adus din Franta de subcontractantul Orange Romania, Camusat SA, fiind reproducerea in marime naturala a unui arbore de pin. Accesoriile pilonului, care in mod normal sunt atasate pe exterior, au fost pozitionate in interiorul trunchiului, astfel incat sa nu se deosebeasca de ceilalti copaci. Amplasamentul a fost pus in functiune incepand din luna septembrie 2003", ne-au declarat reprezentantii companiei.
×
Subiecte în articol: IT