x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Aplicaţia web inteligentă care devine subit mai deşteaptă învăţând de la utilizator

Aplicaţia web inteligentă care devine subit mai deşteaptă învăţând de la utilizator

15 Ian 2014   •   12:14
Aplicaţia web inteligentă care devine subit mai deşteaptă învăţând de la utilizator
Sursa foto: thinkstockphotos.com

Folosim motoarele de căutare online, rețele sociale, site-uri de știri sau de streaming video în fiecare zi, însă oare câtă lume știe ce tehnologii inteligente folosesc platformele software fără de care nu am putea rezista nicio zi?

Jurnalul.ro vă propune o scurtă trecere în revistă a celor mai interesante și inovative tehnologii care tind să revoluționeze Internetul și modul în care noi, utilizatorii, interacționăm zi de zi cu informația. Jurnalul.ro este prima publicație online din România care va folosi un motor de inteligență artificială pentru a oferi o nouă experiență cititorilor, folosind platforma MediaServista (www.mediaservista.com).

Algoritmii care au creat Internetul, așa cum îl știm azi, sunt MapReduce, Google File System și BigTable. Cronologic, dezvoltarea Google File System a fost începută în anul 2003 și se axa pe redundanța datelor stocate pe mașini ieftine, chiar redundante, ușor de înlocuit. Urmează apoi conceptul de MapReduce, algoritmul revoluționar de căutare a datelor, care a devenit sinonim cu conceptul de BigData, adică toate datele care sunt create zilnic pe Internet. În 2006, lucrarea despre BigTable, un nou mod de a stoca datele, a dus la dezvoltarea tehnology-stack-ului Internetului și la crearea bazelor de date NoSQL.

Însă Google nu s-a oprit aici. În anul 2010 revine cu conceptul Percolator, folosit pentru a menține actualizat indexul de căutare care conține toate paginile web de pe Internet. Pentru a-și dezvolta propria rețea socială, Google+, a fost dezvoltat algoritmul Pregel, pentru căutarea de date în grafurile sociale. Și tot în 2010, Google dezvoltă Dremel, o bază de date interactivă care permite vizualizarea online a informației.

Noile tehnologii care vin puternic din urmă folosesc însă o abordare diferită. În loc să caute datele, acestea sunt descoperite, analizate, structurate, filtrate și abia apoi livrate utilizatorilor.

Cel mai probabil, acest concept de Discovery vă este cunoscut de pe platforma Pinterest, însă această idee este folosită de ceva vreme în domeniul militar și al serviciilor secrete. Pentru ca o platformă web să ne aducă informație nouă, să ne cunoască interesele și preferințele, este nevoie ca orice tip de conținut online să fie înțeles și învățat automat și în mod activ.

Software cu inteligență artificială care răspunde la întrebări

Tehnologii de Inteligență Artificială, cum ar fi Procesarea Naturală de Limbaj și Traducerea Automată Statistică ajută aplicațiile să extragă, să rezumeze și să înțeleagă orice pagină web în mod automat. Procesarea Naturală de Limbaj (NLP) este în primul rând folosită la procesarea automată a unui text, indiferent de limbă, dar și la generarea automată a unui text. Tehnologii mai avansate, ca și Analiza Semantică, pot chiar să extragă înțelesul unui text, pe baza unui model lingvistic. Cel mai cunoscut motor care folosește NLP este Watson de la IBM, construit să fie capabil să răspundă la orice întrebare și care a câștigat în 2011 concursul Jeopardy!. În luna februarie a anului 2013, IBM a anunțat că algoritmul Watson va fi folosit în domeniul medical, pentru diagnosticarea cancerului de plămâni.

MediaServista – o premieră în spațiul online românesc

Un motor care folosește NLP, modele matematice și învățare automată, Wolfram Alpha (http://www.wolframalpha.com/), este folosit de Microsoft BING, DuckDuckGo și Siri de la Apple. O componentă esențială, pe lângă cea de procesarea a limbajului și generarea de răspunsuri, este cea de creare automată de text. Sumarizarea automată este și una dintre funcționalitățile oferite de platforma inteligentă MediaServista (www.mediaservista.com), care folosește aceste tehnologii de procesare naturală de limbaj, învățarea automată și analiză predictivă, soft creat în anul 2013 de compania clujeană ZA Cloud.

Astfel, MediaServista poate procesa automat pagini web în limba română și alte 30 de limbi, poate extrage automat înțelesul paginilor, dar și genera automat un rezumat. Construind profile unice pentru fiecare utilizator, pentru a o oferi o experiență de tip Discovery, MediaServista este prima platformă inteligentă de Content Curation din România.

În premieră în România, Jurnalul.ro va implementa platforma MediaServista în cadrul unui proiect pilot. În curând, Cititorii Jurnalul.ro vor putea să se înregistreze prin contul de Facebook, pentru a primi știrile Jurnalul.ro într-un mod inteligent, inovator și intuitiv.

×