x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Atentie, celularele mai si explodeaza!

Atentie, celularele mai si explodeaza!

25 Noi 2004   •   00:00

In ultimii doi ani, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor din SUA a inregistrat 83 de cazuri de telefoane mobile-"bomba". Nu este vorba de actiunile vreunui grup terorist, ci de celulare care au explodat din cauza bateriei sau incarcatoarelor contrafacute ori defecte.

ALEXANDRU RADESCU

Ultimul caz raportat este al unui pusti californian de 13 ani, Michael Sathre, care a suferit rani la ureche, mana, pe gat si pe fata dupa ce i-a explodat bateria celularului. Potrivit ABC News, numai anul acesta, companii precum Verizon Wireless sau Kyocera au retras de pe piata mai multe tipuri de baterii. Luna trecuta, Kyocera a retras din circulatie 1 milion de unitati si a modificat modul de testare a bateriilor. Mai mult, companiile din "indutria wireless" impreuna cu Institutul american de Inginerie (organizatia care stabileste standarde in domeniu) s-au apucat sa realizeze standarde de performanta si design pentru toate tipurile de baterii.

"Oficiul pentru protectia Consumatorului al SUA primeste tot mai multe plangeri in legatura cu probleme ale telefoanelor mobile si suntem destul de ingrijorati in legatura cu accidentele suferite de utilizatori", a declarat Scott Wolfson, purtatorul de cuvant al Agentiei.

"In SUA exista 170 de milioane de utilizatori ai telefoniei mobile, iar rata acestui gen de incidente este destul de mica", spune John Walls, un oficial al Asocitiei de Telecomunicatii Mobile si Internet. "Dar faptul ca s-au intamplat asemenea accidente a fost suficient ca sa ne atraga atentia".

O data cu evolutia telefoanelor mobile, de la baterii se cere tot mai multa energie pentru a putea sustine aplicatiile terminalelor. "Daca inghesui tot multa energie intr-un spatiu limitat, atunci poti transforma obiectul respectiv intr-o mica bomba", este de parere Carl Hilliard, presedintele Wireless Consumers Alliance, o organizatie care militeaza pentru drepturile consumatorilor si monitorizeaza de mai mult timp cazurile cu telefoane mobile care iau foc sau explodeaza.

INVESTIGATII
Iata pozitia Nokia fata de problema bateriilor contrafacute: "Au fost raportate cazuri de supraincalzire a unor baterii neoriginale pentru telefoanele mobile. (...) Pe baza investigatiei realizate in privinta bateriilor neoriginale pe care Nokia a putut sa le obtina, s-a ajuns la concluzia ca acestea nu indeplinesc cerintele referitoare la siguranta si calitate aplicate bateriilor originale Nokia". (C.I.)
SIGURANTA
"Rapoartele despre incidentele legate de siguranta bateriilor din telefoanele mobile ar trebui sa le reaminteasca utilizatorilor sa foloseasca numai produse si accesorii (precum bateriile) autorizate Motorola, siguranta produselor constituind o preocupare constanta. Tocmai din acest motiv, Motorola creeaza, testeaza si produce telefoanele mobile (...) si accesoriile la standarde foarte stricte de siguranta", se arata intr-un comunicat al producatorului de telefoane moblie. (CI)
×
Subiecte în articol: IT mobile