x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Audit online

Audit online

26 Feb 2004   •   00:00

Centrul de expertiza si raspuns la incidente de securitate - CERIS este un sistem informatic pentru auditul securitatii informatice si al retelelor de comunicatii.

Sistemul a fost implementat ca proiect-pilot al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, la sfarsitul anului 2001 si extins in anul 2003.

CERIS are 2 componente: un centru de expertiza si raspuns la incidente de securitate si un portal de audit de securitate, disponibil la adresa www.ceris.ro. Acesta realizeaza analiza de risc si evaluarea nivelului securitatii informatice, precum si emiterea de recomandari. Analiza de risc se desfasoara prin colectarea a trei seturi de date - amenintari, evenimente negative potentiale ce pot afecta activitatea sistemului informatic; vulnerabilitati, puncte slabe identificate in structura sistemului informatic si controale, mijloace de control instalate pentru a neutraliza vulnerabilitatile si a impiedica amenintarile. Rezultatul este trimis catre solicitant, sub forma unui "Raport de audit", in termen de maximum 3 zile de la primirea setului de date.

Pe baza unui certificat digital, care contine un nume de cont si o parola, responsabilii IT din institutiile publice pot completa un formular si pot primi online raspunsuri la problemele de securitate cu care se confrunta. Pentru inceput sunt disponibile rapoarte pe politici de securitate, pe securitatea de personal si pe probleme legate de asigurarea securitatii retelelor. (Cristian Ionita)

×
Subiecte în articol: IT