x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Autoritatea de Supraveghere a Datelor respinge iniţiativa "cartele cu buletinul".

Autoritatea de Supraveghere a Datelor respinge iniţiativa "cartele cu buletinul".

de Alexandru Radescu    |    01 Iun 2011   •   16:23

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal a avizat negativ initiativa unui grup de parlamentari PDL care prevede ca orice persoana care achizitioneaza o cartela telefonica prepay va trebui sa se prezinte la magazin cu buletinul.

Potrivit ANSDCP, o asemenea initiativa ar aduce o atingere grava vietii private a persoanelor fizice, venind in contradictie cu principiile statuate de Conventia Consiliului Europei nr. 108/1981 pentru protejarea persoanelor fata de prelucrarea automatizata a datelor cu caracter personal si cu dispozitiile Directivei 95/46/CE a Parlamentului European si a Consiliului pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Proiectul parlamentarilor PDL incalca si alte Directive Europene, intre care Directiva 2009/136/CE privind serviciul universal si drepturile utilizatorilor cu privire la retelele si serviciile de comunicatii electronice; Directiva 2002/58/CE privind prelucrarea datelor personale si protejarea confidentialitatii in sectorul comunicatiilor publice si a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 privind cooperarea dintre autoritatile nationale insarcinate sa asigure aplicarea legislatiei in materie de protectie a consumatorului.

De asemenea, la baza avizului negativ au stat si urmatoarele considerente: se aduce atingere si libertatii consumatorului de a lua decizii la achizitionarea de servicii de comunicatii prepay, dat fiind ca, prin obligarea prezentarii actului de identitate, poate fi influentata optiunea consumatorului cu privire la achizitionarea sau nu a serviciului respectiv; se incalca prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta, modificata si completata, care contine dispozitii clare privind sanctionarea apelarii abuzive a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112.

Vezi si: Proiect PDL: Cartelele prepay, cumparate doar cu buletinul

×