x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Biserica Anglicana are altar pe Internet

Biserica Anglicana are altar pe Internet

09 Mar 2004   •   00:00

Englezii au intemeiat o noua forma de comunitate religioasa: parohia virtuala, adresata celor care nu au timp sa se alature congregratiei locale. Masura a fost luata pentru a aduce credinciosii inapoi la "cele sfinte".

Biserica Anglicana a anuntat la sfarsitul acestei saptamani ca a infiintat prima sa parohie virtuala si cauta persoane interesate pentru ocuparea postului de "web pastor" (pastor pe Internet).

In acest sens, a fost infiintat un site: i-church.org, ce are ca scop declarat "infiintarea unei comunitati crestine pentru cei care vor sa ia parte la ritualurile religioase, dar nu au timp sau nu vor sa se alature comunitatii locale" (adica sa mearga pur si simplu la biserica).

Scadere in sondaje

Neobisnuita idee a aparut in conditiile in care Biserica Anglicana sufera de o scadere de "popularitate" in sondaje - potrivit unui studiu recent, mai putin de 2% din englezi iau parte la slujbele de sambata dimineata. Prin urmare, a fost publicat un anunt in "Church Times" (cea mai citita publicatie religioasa englezeasca), prin care cei interesati sunt invitati sa participe la o preselectie pentru ocuparea postului de web pastor. Ca aptitudini, participantii trebuie sa aiba cunostinte atat despre Biserica Anglicana, cat si despre Internet sau administrarea unui site web. Potrivit anuntului, postul poate fi ocupat atat de o femeie, cat si de un barbat.

Nici noi nu suntem mai prejos

Si clericii romani sunt interesati de posibilitatile de comunicare oferite de Internet. Biserica Ortodoxa Romana, de exemplu, si-a infiintat un site deosebit de sobru, ce poate fi accesat la adresa www.crestinism-ortodox.ro.

Referitor la legatura dintre Biserica si Internet, dr. Ioan Robu, arhiepiscop si mitropolit de Bucuresti, declara pentru o publicatie virtuala: "Este vorba despre o posibilitate pe care ne-o ofera timpul in care ne aflam si cred ca trebuie sa fructificam acest lucru. Aceasta forma de comunicare trebuie pusa in valoare cat mai mult, iar eu astept de la parohii sa existe cat mai multe relatii intre ele, si asa suntem putini, pentru a se vedea ca suntem impreuna. Site-ul, de exemplu, este o posibilitate extraordinara, pe care parintii nostri nu o cunosc

Se cauta pastor on-line

Dioceza de Oxford scoate la concurs postul de pastor online: "Se cauta un crestin dinamic si increzator, care sa se implice intr-o activitate creativa si sa dea dovada de abilitati in comunicare". Pe site-ul oficial al bisericii virtuale a fost pus chiar si un formular de angajare ce poate fi completat on-line de cei interesati de ocuparea postului. Suna destul de tentant, dar este nevoie si de cunostinte specifice domeniului, asa ca nu va faceti prea multe sperante. Profilul enoriasului virtual, dupa cum informeaza site-ul www.i-church.org, este acela al celui care calatoreste mult sau care nu poate frecventa in mod regulat spatiul bisericii traditionale.

×
Subiecte în articol: IT biserica biserica anglicana