x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Bitdefender, despre vulnerabilitatea dispozitivelor inteligente în faţa atacurilor

Bitdefender, despre vulnerabilitatea dispozitivelor inteligente în faţa atacurilor

03 Iul 2018   •   11:47
Bitdefender, despre vulnerabilitatea dispozitivelor inteligente în faţa atacurilor

Cele mai multe dispozitive inteligente sunt vulnerabile la diverse atacuri informatice, cea mai frecventă cauză fiind chiar sistemul de operare care conţine erori încă din faza de producţie, arată datele colectate în ultima lună de către specialişti cu ajutorul soluţiei de securitate Bitdefender Box. 

Conform analizei realizate de Bitdefender, 95% dintre vulnerabilităţile detectate în dispozitive smart sunt legate de firmware, iar cel mai frecvent tip de atac ce exploatează o vulnerabilitate identificată de Bitdefender Box a fost Denial of Service (DoS), care reprezintă 42% dintre toate erorile de securitate asociate firmware-ului, în urma cărora dispozitivul afectat devine nefuncţional permanent sau temporar. 

Un alt tip de erori descoperit de către experţii Bitdefender sunt cele de tip buffer overflow (21%), vulnerabilităţi care, în funcţie de complexitatea codului de exploatare, permit atacatorului să îşi aroge drepturi extinse asupra dispozitivului, să limiteze accesul utilizatorului la anumite servicii, să pătrundă în reţea sau să sustragă şi să şteargă date. 

De asemenea, în cazul a 10% dintre sistemele analizate, firmware-ul a fost susceptibil de executarea de cod de la distanţă şi care, în momentul în care este exploatat, face ca dispozitivul să ajungă pe deplin sub controlul atacatorului. 

Potrivit specialiştilor, în 7% dintre cazuri, au fost identificate erori care ar putea fi utilizate pentru a obţine accesul la informaţiile de pe dispozitiv, ceea ce ajută răufăcătorii să identifice componente software pe care să le poată ataca sau să obţină detalii referitoare la reţeaua la care se conectează. 

Firmware-ul este un software de mici dimensiuni format fin programe scrise de către dezvoltatori pentru a face care hardware-ul să funcţioneze. Practic, fără firmware, majoritatea dispozitivelor electronice pe care le folosim zilnic, nu ar fi capabile să facă nimic. 

Sistemele scanate de Bitdefender Box au inclus o gamă largă de dispozitive smart, inclusiv televizoare, termostate, camere web, sisteme de acces în locuinţă, console, de jocuri, frigidere, maşini de spălat şi aparate de aer condiţionat conectate la internet, întrerupătoare şi instalaţii de iluminat, prize sau senzori de mişcare. 

Bitdefender Box, dispozitiv dezvoltat integral în România şi produs la Satu-Mare, a fost lansat pe piaţa locală în luna aprilie, fiind disponibil şi în Statele Unite ale Americii, Franţa, Germania şi Japonia. De altfel, Bitdefender este prima companie din lume care a lansat, în 2015, un dispozitiv de securitate ce poate anticipa tendinţele unei pieţe în care tot mai multe dintre aparatele electronice folosite zilnic se conectează la internet, fără ca utilizatorii să aibă posibilitatea să le protejeze de atacuri cibernetice.

AGERPRES

×