x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Broadband mobil acoperă România

Broadband mobil acoperă România

de Alexandru Radescu    |    19 Mar 2008   •   00:00
Broadband mobil acoperă România

Vodafone a lansat ieri broadband mobil (HSDPA) la 7,2 Mbs în 355 de localităţi, asigurând aceeaşi acoperire şi pentru viteză de up-load (HSUPA) de 1,46 Mbs. Peste câteva luni urmează un up-grade la 14,4 Mbs pentru HSDPA.

BUSINESS - Tehnologii, up-grade, oferte

 

Vodafone a lansat ieri broadband mobil (HSDPA) la 7,2 Mbs în 355 de localităţi, asigurând aceeaşi acoperire şi pentru viteză de up-load (HSUPA) de 1,46 Mbs. Peste câteva luni urmează un up-grade la 14,4 Mbs pentru HSDPA.

După ce au detronat supremaţia telefoniei fixe, operatorii mobili au lansat o ofensivă puternică pentru Internetul broadband wireless. Dacă studiile internaţionale arată că Internetul mobil îl va depăşi pe cel fix, în Europa de Vest, în 2011, pe piaţa românească mobilitatea pe acest segment este privită cu mai mult optimism. Cel puţin aşa consideră preşedintele Vodafone România, Liliana Solomon, care a declarat ieri că Internetul mobil va câştiga competiţia cu cablul mai devreme de 2011. Operatorul a majorat viteza de descărcare a datelor prin Internet până la 7,2 Mbps în întreaga acoperire a reţelei 3G şi a lansat HSUPA (High Speed Uplink Packet Access), up-load-ul fişierelor ajunge la 1,44 Mbps, noile valori fiind disponibile în 355 de localităţi, respectiv 45% din populaţia ţării. În ceea ce priveşte ofertele, clienţii vor plăti 18 euro/lună şi 27 de euro/lună pentru pachetele Mobile Internet&Office 4Gb şi Mobile Internet&Office 8Gb, care asigură viteze de descărcare de până la 7,2 Mbps şi de încărcare de până la 1,44 Mbps. Totodată, operatorul a inclus în ofertă şi un abonament cu trafic nelimitat, denumit Unlimited Mobile Internet&Office, la preţul de 27 de euro/lună.

 

Reducere roaming. Cu aceeaşi ocazie, operatorul anunţa o reducere a tarifelor de roaming pentru date mobile: cu până la 67%, de la 15 aprilie, pentru abonamentele cu trafic inclus. De asemenea, filiala românească a operatorului britanic a încheiat procesul de transfer al reţelelor 2G şi 3G către o platformă comună bazată în totalitate pe IP (Internet Protocol). “Noua platformă permite interoperabilitatea soluţiilor de la diverşi furnizori de echipamente, precum şi evoluţia către tehnologiile viitorului, cum sunt Long Term Evolution (LTE) şi WiMAX”, a declarat Solomon. În luna februarie, la World Mobile Congress (Barcelona), CEO Vodafone Arun Sarin a anunţat sprijin total pentru LTE.

 

Orange. Operatorul Orange România a lansat comercial HSDPA 7,2 Mbs la sfârşitul lunii octombrie 2007, o dată cu HSUPA (1,46Mbs). Dacă acoperirea 7,2 Mbs este asigurată în anumite zone din Bucureşti, în schimb HSUPA este prezentă în toate oraşele în care operatorul asigură 3G+ (in peste 300 de localităţi).

În ceea ce priveşte ofertele, există pachete Internet Unlimited cu preţuri între 10 şi 30 de euro (1,5 GB-12 GB). Pentru pachetul Start, viteza up-load este de 384 kbs, în timp ce pentru pachetele Home şi Home Plus este de 1,46 Mbs. Taxa lunară pentru opţiunea HSUPA este de 5 euro, iar tarifarea pentru traficul suplimentar variază între 0,2 şi 0,7 euro/100 MB.

 

Zapp. Pentru “veteranul” ofertelor de date, Telemobil, cea mai bună ofertă de date wireless broadband este Online Express Unlimited, pentru 39$/luna, abonament care permite şi achiziţia, pentru aceeaşi sumă, a cardului de date PCMCIA (modemul Z030). Acoperirea EV DO (Evolution Data Optimized) se întinde peste 60 de localităţi, cu viteze de până la 2,4 Mbps. Abonamentele cu tarifare la volum sunt de 4 tipuri, permiţând un trafic între 100 MB şi 1 GB, şi costă între 10 şi 35$ pe lună. Traficul adiţional pentru oricare din aceste abonamente este de 0,25$/MB. 

 

Fără Quad-play

Dacă RDS a devenit primul operator local quad-play (telefonie fixă şi mobilă, internet şi televiziune), iar Orange a testat un parteneriat cu UPC, Vodafone nu se arată, deocamdată, interesată de acest tip de ofertă. Potrivit Lilianei Solomon (CEO), quad-play nu este o reuşită în ţările în care există pe piaţă. Ultimele date oficiale, furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, indică faptul că numărul conexiunilor de acces la internet la puncte mobile (CSD, GPRS, EDGE, CDMA/EVDO, 3G) reprezentau, la mijlocul anului trecut, aproape 60% din numărul total al conexiunilor. Existau la acea dată aproximativ 2,68 milioane de conexiuni mobile, numărul lor crescând cu peste 43% pe parcursul a şase luni. Raportul indică faptul că numărul conexiunilor de acces mobil la internet are un ritm de creştere mai mare în comparaţie cu accesul dedicat la internet.

×
Subiecte în articol: IT mobile internet