x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Browserele Web sau revolutia digitala de "Mosaic"

Browserele Web sau revolutia digitala de "Mosaic"

de Dan Chisu    |    18 Mai 2006   •   00:00
Browserele Web sau revolutia digitala de "Mosaic"
EVENIMENT > BROWSER
Pe 22 aprilie 1993 un grup de studenti de la Universitatea din Illinois au creat un cod cu scopul de a strange diferite informatii din retelele publice existente in acel timp. Putini aveau sa stie ca micul lor proiect va schimba pentru totdeauna aspectul internetului. Desi browserele web existau cu mult timp inainte de software-ul lor numit "Mosaic", el a fost primul folosit la scara larga si a introdus tot mai multe persoane in lumea digitala. Acum, dupa ani buni de la inovatoarea lansare, browserele au devenit mai mult o comoditate agreabila pentru utilizatorul de internet si putine lucruri il mai tenteaza sa schimbe "aspectul" internetului. Astazi putem spune ca experienta internetului nu este aceeasi pentru toti si asta datorita faptului ca browserele nu mai sunt de mult folosite numai pentru a interpreta codul HTML, ele devenind indispensabile. In anii de inceput Netscape si Internet Explorer duceau o lupta acerba in a oferi un produs care le face pe toate... de la verificarea e-mailului pana la functii de creare a paginilor web. Din pacate, produsul finit era unul instabil, greu de folosit si imposibil de inteles, dar de atunci s-au facut progrese imense si acum aceasta adunatura de kilobiti ne poate ajuta sa experimentam altfel spatiul virtual.

MOZILLA FIREFOX


Este browserul cu cea mai puternica ascensiune din ultimii ani, fiind distribuit in regim open-source, si care a reusit performanta de a concura cu Internet Explorer. Punctele forte ale acestui browser sunt fara nici o discutie extensiile si interfata grafica intuitiva, precum si "tabbed browsing"-ul care poate salva foarte mult spatiu pe bara de lucru cand vizitezi foarte multe site-uri.
www.mozilla.org

OPERA BROWSER


O alegere excelenta pentru utilizatorul care doreste o navigare fiabila pe internet. Este un browser extrem de usor de folosit si la fel de usor de configurat. Are optiuni de a aranja meniurile interne dupa dorinta utilizatorului si vine cu cateva pluginuri esentiale deja instalate.
www.opera.com

NETSCAPE NAVIGATOR


Este browser-ul pe baza caruia a fost creat Mozilla Firefox, care inca se mentine tare pe pozitie, venind cu o optiune de a afisa site-urile in doua variante, mai exact, ca atare sau in regim Internet Explorer in cazul in care accesati un site care foloseste un layout non-standard ce nu poate fi vizualizat de alte browsere decat IE.
www.netscape.com

INTERNET EXPLORER


Bazat pe browserul care a provocat revolutia digitala, Mosaic, IE este cel mai folosit soft de navigare pe internet, datorita faptului ca vine inclus in sistemul de operare Windows. Un browser non-standard, relativ simplu cu cateva optiuni inovatoare care in acelasi timp fac din el un browser foarte nesigur.
www.microsoft.com/ie

×
Subiecte în articol: internet