x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Buzoienii din Livada Mică au “dat jos” un releu Orange

Buzoienii din Livada Mică au “dat jos” un releu Orange

de Mihai Bunaziua    |    01 Noi 2008   •   00:00
Buzoienii din Livada Mică au “dat jos” un releu Orange

Decizie fără precedent în justiţie: un releu Orange a fost demontat în urma unui proces intentat de nişte săteni dintr-o comună buzoiană care au acuzat probleme de sănătate, lipsa autorizaţiilor de amplasare a dispozitivului şi neconsultarea localnicilor la demararea investiţiei.

Peste o sută de localnici din satul buzoian Livada Mică (comuna Grebănu) şi-au văzut zilele acestea visul împlinit după doi ani de procese împotriva companiei Orange. Operaţiunea de demolare a început acum două zile şi se va finaliza în acest week-end. Motivele invocate de Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, cel care a chemat în instanţă compania Orange, sunt numeroase. De la lipsa autorizaţiei de Mediu, a celei din partea autorităţilor din Sănătate până la ipoteza că doi dintre săteni  ar fi suferit de atac cerebral din cauza “monstrului”. Mai mult, în 2005 când a apărut antena în zonă, sătenii au rămas sideraţi pentru că nu fuseseră consultaţi cu privire la acordul lor pentru investiţie, aşa cum cere legea. Cu aceste argumente forte, s-a câştigat un proces care a durat doi ani, culminat cu o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Ploieşti, hotărâre dată anul trecut. Sătenii reclamă că aveau probleme cu aparatele electronice din casă şi că uneori aveau dureri de cap inexplicabile. Ieri, localnicii parcă au fost în zi de sărbătoare când au văzut cum o macara gigant demontează bucată cu bucată releul înalt de 65 de metri. A existat însă cineva care nu s-a bucurat zilele acestea. Şi anume doamna Anica, care la 80 de ani primea 350 de lei chirie lunară pentru că a acceptat să fie amplasată antena în gospodăria ei.

Potrivit reprezentanţilor Orange, decizia de demolare a releului nu a avut legătură cu sănătatea sau viaţa oamenilor, ci cu “pretinse nereguli de ordin procedural cu privire la modalitatea de emitere a autorizaţiei de construcţie”. “Subliniem că Orange România a pus la dispoziţia Primăriei Grebanu toate actele solicitate de aceasta, astfel încât nu ne poate fi imputat un eventual viciu în eliberarea autorizaţiei. La baza deciziei de anulare a autorizaţiei de construcţie nu au stat motive legate de preocuparea pentru viaţa sau sănătatea oamenilor, aşa cum lasă să se subînţeleagă preşedintele APC, care diseminează sistematic în media, informaţii incorecte şi nedovedite în legătură cu presupusele efecte ale undelor electromagnetice asupra sănătăţii umane”, se arată într-un comunicat Orange.

×
Subiecte în articol: IT orange