x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Calculatoare educaţionale

Calculatoare educaţionale

08 Sep 2007   •   00:00

De ceva timp s-a stărnit un interes remarcabil pentru ideea de computer educaţional şi avantajele aduse de un astfel de concept faţă de metodele educaţionale standard. Pot acestea să suplinească metodele de educaţie convenţională sau pot veni in ajutorul educaţiei din sala de clasă?

De ceva timp s-a stărnit un interes remarcabil pentru ideea de computer educaţional şi avantajele aduse de un astfel de concept faţă de metodele educaţionale standard. Pot acestea să suplinească metodele de educaţie convenţională sau pot veni in ajutorul educaţiei din sala de clasă?

Â

E-learning. Avantajele unui sistem de invăţămănt electronic sunt deja cunoscute. O statistică realizată de Training and Development Magazine arată că viteza de invăţare creşte cu pănă la 50% in cazul invăţămăntului pe calculator, datorită posibilităţii individului de a sări peste materialele deja cunoscute şi să se concentreze pe aprofundarea unor cunoştinţe noi.

Din anul 2000, conform International Data Corporation, E-learning-ul a avut o rată de creştere impresionantă, pănă in 2003 ajungănd de la cifra de 2 miliarde la 11,3 miliarde. In 2007 e-learning-ul va atinge cifra de afaceri de 50 de miliarde de dolari.

Informaţie. Avănd in vedere că la baza invăţămăntului stă informaţia, un proiect educaţional care este in stare să aducă informaţia in pragul fiecărei săli de clasă, la căteva taste distanţă, se poate dovedi mai eficient decăt o campanie educaţională care nu reuseşte să acopere toate ariile de interes vitale pentru un copil. Informaţia nu se limitează la un singur subiect, iar individul işi poate alege un anumit domeniu şi poate dezbate anumite subiecte fără a fi ingrădit de şabloane educaţionale. Totul devine o simplă problemă de alegere: ce vrei să afli azi?

Â

Statistică. Un studiu realizat de Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ATPI) pe un eşantion de 400 de elevi arată că 65% din copiii intervievaţi petrec trei-patru ore sau mai mult pe internet, ceea ce inseamnă că implementarea unui astfel de sistem nu ar servi numai ca un suport didactic convenţional, ci şi ca o metodă de a-i invăţa pe copii să valorifice avantajele internetului.

Chiar dacă putem vorbi despre posibilitatea unei inlocuiri parţiale a educaţiei convenţionale o dată cu evoluţia sistemelor de invăţămănt asistat de calculator, acestea sunt considerate o completare in sine a invăţămăntului tradiţional. Un proiect educaţional de dotare a şcolilor cu computere educaţionale poate veni in completarea invăţămăntului, lucru susţinut la nivel mondial de marile companii IT precum AMD, Intel sau Microsoft.

Părintele OLPC, Nicholas Negroponte, a venit la Bucureşti in luna martie pentru a-şi expune proiectul premierului Tăriceanu. Autorităţile romăne incă mai analizează propunerea profesorului MIT.

La mijlocul lunii mai, ProCA a lansat pe piaţa romănească un desktop de mici dimensiuni botezat UVPC, impreună cu Microsoft şi AMD. Preţul este in jur de 350 de euro, incluzănd sistem de operare şi software educaţional.

In luna iulie, Intel a lansat in Romănia proiectul Classmate PC.

×
Subiecte în articol: test hardware