x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Care este viitorul micilor dezvoltatori software?

Care este viitorul micilor dezvoltatori software?

21 Sep 2006   •   00:00
Care este viitorul micilor dezvoltatori software?
EVENIMENT > BANI ELECTRONICI
Aflandu-ma la mare cu familia mea am reflectat asupra viitorului micilor companii care dezvolta software in Bucuresti. Viitorul e dezolant. Este greu astazi. Si maine va fi si mai greu. Nu am nevoie de un bol de cristal pentru a va putea spune asta.

Astazi, micile companii se confrunta cu costuri operationale foarte mari. Nivelul salariilor si al primelor a fost ridicat de marile companii care ajung si in Romania. Taxele salariale asociate acelor salarii aflate in ascensiune sunt absurde pentru cei care le platesc. Licentele software si licentele de dezvoltare sunt scumpe pentru putinele companii care intr-adevar platesc licentele. Si modul in care Administratia Financiara manipuleaza cheltuielile companiilor seamana cu o mahmureala care persista de 20 de ani, inainte de a aparea internetul in Romania, inainte de revolutia IT, inainte de marile companii internationale. De exemplu, Administratia Financiara presupune ca un om de vanzari poate semna un contract de un milion de dolari in New York cu o diurna de 61 de dolari pe zi. Acei 61 de dolari abia platesc parcarea - nici macar o masina inchiriata.

Sunt si alte provocari: lipsa de loialitate, angajament si onestitate a angajatilor, care se manifesta la unu din doi angajati. Consecinta este, bineinteles, recurenta recrutarii si pregatirii unor noi angajati, pentru ca munca pe care o facem e ceva serios. Noii programatori angajati la HALO au teancuri de carti care trebuie citite intr-o perioada de o luna, inainte de a incepe pregatirea in fata unui calculator. Educarea noilor angajati despre cum sa isi exprime ideile sincer, deschis si intr-o maniera profesionala fata de colegii lor, cum sa isi organizeze munca si timpul… acesta este un proces costisitor.

In cele mai multe cazuri, companiile private din Romania nu isi pot permite solutiile sofisticate, securizate care sa le permita sa sustina cheltuielile unei mari companii.

Eu accept aceste provocari. Credinta, imaginatia si perseverenta ma ajuta sa le depasesc.

Astazi am fost uimit cand unul dintre programatorii juniori mi-a spus ca pleaca de la HALO la Microsoft. Surpriza nu a fost ca pleaca la Microsoft, surpriza a fost ca planul de afaceri al firmei Microsoft este o contradictie. Pe de o parte, Microsoft vrea sa determine companiile din Romania sa dezvolte bazandu-se pe tehnologia Microsoft - mai ales pentru ca majoritatea companiilor europene prefera sa foloseasca solutiile mai ieftine, cu grad de securitate redus. Vor sa determine companiile sa plateasca licentele de dezvoltare MSDN si sa isi extinda piata cu ajutorul acelor produse dezvoltate de companii pe baza tehnologiilor Microsoft.

Pe de alta parte, Microsoft a deschis centre de dezvoltare in Romania si are nevoie de programatori care stiu macar cate ceva despre cum functioneaza tehnologiile Microsoft. Acesti programatori trebuie sa vina de la companii din Romania care folosesc tehnologii Microsoft. Unele dintre aceste companii (cum este si HALO) platesc acele foarte scumpe licente Microsoft pentru software si dezvoltare — fara sa mai amintim de costul pregatirii si al recrutarii.

Anul acesta, HALO a cheltuit 78.990 de dolari. Unele dintre acele licente sunt acum neutilizate.

De ce ar mai plati o companie din Romania licentele Microsoft? De ce ar dezvolta aplicatii folosind tehnologia Microsoft?

×
Subiecte în articol: romania companii Microsoft