x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget CE amendează Intel cu 1,06 miliarde de euro pentru politici anticoncurenţiale

CE amendează Intel cu 1,06 miliarde de euro pentru politici anticoncurenţiale

de Cristian Ionescu    |    13 Mai 2009   •   00:00

Comisia Europeană a hotărât azi, amendarea companiei Intel, pentru “abuz de poziţie dominantă” şi a cerut încetarea imediată a practicilor ilegale.

Decizia stabileşte modul în care Intel a încălcat legislaţia antitrust UE, prin implicarea în două tipuri de practici ilegale, competiţia fiind afectată. Una dintre aceste practici a fost acordarea de către Intel, în întregime sau parţial, a unui rabat comercial pentru producătorii de calculatoare, cu condiţia ca aceştia să cumpere toate unităţile centrale de procesare (procesoare) x86, oferite de companie. De asemenea, Intel a făcut plăţi directe către un retailer, pentru ca acesta să ofere doar computere cu procesoare Intel x86. Potrivit CE, Intel a făcut plăţi şi către producători, pentru a opri sau întârzia lansarea de produse specifice, care reprezentau un concurent pentru procesoarele Intel x86 şi de a limita vânzările pe canale disponibile acestor produse. Drept urmare, CE a hotarat că Intel este obligată să sisteze practicile identificate în acest caz şi să nu le repete sau să întreprindă acţiuni echivalente în viitor.

Reacţia Intel

"Decizia CE este greşită şi ignoră realitatea unei pieţe a microprocesoarelor extrem de competitivă, caracterizată prinr-o inovare permanentă, o mai bună performanţă a produselor, precum şi preţuri mai scăzute. Răul făcut consumatorilor a fost zero, vom face recurs", a declarat Paul Otellini, preşedinte şi CEO Intel Corporation

Amenda reprezintă 4.15% din cifra de afaceri a Intel în 2008. Acest lucru reprezintă mai puţin de jumătate din maxima admisibilă, care este de 10% din cifra de afaceri anuală a companiei.

×
Subiecte în articol: IT intel