x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cec în alb pentru ministrul Comunicaţiilor

Cec în alb pentru ministrul Comunicaţiilor

de Alexandru Radescu    |    10 Mar 2010   •   00:00

Ministerul Comunicaţiilor continuă nestingherit şirul licitaţiilor pentru un portal online care ajunge să înghită peste 30 milioane de euro. Pentru o Românie în prăpastie, extravaganţele financiare ale MCSI se extind cu dubiosul Centru Naţional de Supercomputing.



Anulată în luna ianuarie de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, licitaţia pentru portalul eRomânia3 se reia în luna martie, după cum ne-au informat reprezentanţi ai Ministerului Comunicaţiilor. Estimată iniţial la suma de 50 milioane de lei (TVA inclusă), este vorba de a treia etapă în dezvoltarea extrem de costisitorului proiect de digitalizare a României prin site-uri şi servicii online, eRomânia (www.romania.gov.ro).

Până în momentul de faţă, MCSI a semnat contractele pentru două proiecte IT în valoare de peste 22 milioane de euro, cunoscute sub numele eRomânia1 şi eRomânia2. Pentru a vira banii către firmele care au câştigat cele două licitaţii, ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, aşteaptă rectificarea bugetară.

Pe scurt, statul varsă o sumă uriaşă pentru un portal cu informaţii despre localităţile din România, precum şi pentru "o platformă software cu ajutorul căreia beneficiarii finali să poată accesa online o parte din serviciile furnizate de autorităţi". Platforma eRomânia3 "va permite definirea, la nivelul fiecărei autorităţi publice a fluxului intern pe care-l urmează cererile, în format electronic, cetăţenilor". Pentru un "fleac" de peste 12 milioane de euro.

CENTRUL NAŢIONAL DE SUPERCOMPUTING
Dar caruselul cheltuielilor în care s-a "aruncat" MCSI în perioada gravei crize economice nu se opreşte la cele aproximativ 33 milioane de euro pentru portalul eRomânia. Un alt proiect ale cărui totale etape financiare încă nu le ştim este pretenţiosul "Centru Naţional de Supercomputing". Pentru prima fază (Supercomputing1, evident) au fost alocate peste 1,9 milioane de euro, licitaţie câştigată de Cybernet.

Conform detaliilor din MO, acest sofisticat creier computerizat va implementa şi gestiona o gamă largă de sisteme şi aplicaţii, de la combatarea criminalităţii economice la simulare nucleară şi socio-economică, de la testare soluţii IT la prevenirea şi minimizarea efectelor dezastrelor naturale (împlinind astfel mai vechiul deziderat "e-dezastre" al ministrului Sandu).

Deşi pare o structură mamut şi eclectică, organigrama prevede doar opt angajaţi, găzduiţi la o adresă care coincide cu "bătrânul" ICI (Institutul pentru Cercetare în Informatică). Dubios, dar perfect justificat în ochii Guvernului, care nu mai conteneşte cu tăierile salariale şi disponibilizările.

"Unitatea de măsură a eficienţei portalului eromănia este timpul cetăţeanului, timpul în care îşi plăteşte taxele, obţine orice document şi accesează informaţii online"
Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor

×
Subiecte în articol: IT