x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cel mai periculos virus informatic din istorie: TDL4

Cel mai periculos virus informatic din istorie: TDL4

de Marina Constantinoiu    |    05 Iul 2011   •   13:05

TDL4 este cel mai periculos virus informatic din istorie, avertizeaza cei de la Kaspersky Labs, citati de atlantico.fr.

Catalogat drept "indestructibil', virusul ar fi patruns deja in 4,5 milioane de computere, potrivit sursei citate. Potrivit specialistilor, virusul a facut ravagii in Statele Unite, Marea Britanie, Italia si Franta.

TDL4, fara indoiala unul dintre virusii cei mai complecsi din istorie, este un malware de tip "bootkit', care este capabil sa infecteze ceea ce se numeste "zona de amorsa' a hard disk-ului: la pornirea computerului, programul se lanseaza inaintea sistemului de operare, ceea ce-i permite sa ramana invizibil numeroaselor aplicatii de securitate. Daca iti infecteaza computerul, TDL4 se poate copia singur pe un altul, conectat la Internet. Caracteristicile acestui rootkit permit autorilor sa creeze o retea formata din milioane de computere infectate, in intreaga lume. Reteaua computerelor afectate se numeste botnet, iar in final hackerii pot obtine control total asupra computerelor infectate. El n-ar fi indestructibil, dar botnet-ul este dificil de eradicat in parte din cauza retelei Peer 2 Peer si a protocoului utilizat pentru comunicarea cu serverele de control.

TDL4 instaleaza pe un computer infectat aproximativ 30 de "utilitare', inclusiv programe antivirus false si sisteme de crestere a traficului publicitar si de distributie de spam.

Una dintre specificitatilor sale rezida in faptul ca TDL4 functioneaza pe sisteme de operare Windows pe 64 de biti, pana in prezent considerate securizate in fata unor astfel de virusi.

De asemenea, pentru controlul botnet-ului, pe langa serverele de comanda si control, este folosita pentru prima oara reteaua publica pentru schimb de fisiere numita Kad.

×
Subiecte în articol: computer retea virus informatic tdl4