x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget China a dezvoltat cel mai rapid supercomputer din lume. Câte calcule pe secundă poate face?

China a dezvoltat cel mai rapid supercomputer din lume. Câte calcule pe secundă poate face?

17 Iun 2013   •   17:33
China a dezvoltat cel mai rapid supercomputer din lume. Câte calcule pe secundă poate face?

China a construit cel mai rapid supercomputer din lume, aproape de două ori mai rapid ca fostul deţinător al recordului, supercomputerul Titan fabricat în SUA.

Potrivit "Top 500 Supercomputer", un clasament semi-anual care montitorizează această industrie, calculatorul Tianhe-2, dezvoltat de Universitatea Naţională pentru Tehnologia Apărării din China, este capabil să execute calcule de 33,86 petaflop pe secundă. Concret, Tianhe-2 poate executa 33.860 de mii de miliarde de calcule pe secundă.

Tianhe-2, care înseamnă "Calea Lactee-2", este aproape de două ori mai rapid ca supercomputerul Titan, realizat în SUA, care poate să execute calcule de 17,59 petaflop pe secundă.

Astfel de supercomputere sunt folosite pentru prognoze meteo de lungă durată, în industria de apărare pentru simularea exploziilor nucleare, de exemplu, sau la proiectarea armelor şi aeronavelor.

Este pentru a doua oară când China primeşte titlul de fabricant al celui mai rapid supercomputer, top dominat de SUA şi Japonia. În noiembrie 2010, predecesorul lui Tianhe-2, Tianhe-1A devenea cel mai rapid supercomputer la acea vreme, detronând calculatorul K al Japoniei.

Computerul este realizat cu piese chinezeşti, în cea mai mare parte, utilizând doar câteva componente Intel. 

×
Subiecte în articol: supercomputer titan computer k petaflop