x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cercetare: Roboţi care ne seamănă

Cercetare: Roboţi care ne seamănă

26 Iul 2008   •   00:00

Realizarea unor roboţi care să nu se mai distingă decît într-o măsură cît mai mică de oameni este de mult pe agenda cercetătorilor din domeniu

Realizarea unor roboţi care să nu se mai distingă decît într-o măsură cît mai mică de oameni este de mult pe agenda cercetătorilor din domeniu. Munca lor se desfăşoară oarecum în direcţia filmelor de science-fiction, care ne-au obişnuit de mult cu imaginea robotului-om. Progrese semificative în acest sens s-au făcut în cadrul proiectului european de cercetare SENSOPAC, al cărui scop este realizarea unui braţ, a unei mîini şi a unui creier robotic care să prezinte caracteristici fizice şi cognitive similare celor umane.

 
REZULTATE. După doi ani şi jumătate de cercetare şi 6,5 milioane de euro investiţi, cercetătorii au conceput şi testat un braţ controlat de un software inspirat de modul de funcţionare a cerebelului. Pielea robotică mimează sensibilitatea celei umane şi mîna mecanică poate fi delicată sau poate genera o forţă impresionantă, degetele fiind acţionate prin intermediul a 38 de motoare. În următoarele şase luni, cercetătorii şi-au propus dotarea braţului cu… voinţă. Sau cel puţin cu un creier conceput după modelul de funcţionare al cerebelului. În opinia liderului grupului de cercetători rezultatul ar urma să fie  primul controller bazat pe reţele neurale capabil să controleze integral dinamica unui sistem robotic.

×
Subiecte în articol: IT