x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cinematograful digital

Cinematograful digital

de Iulian Gorodinschi    |    Dan Dinu    |    18 Mai 2006   •   00:00
TEST SOFTWARE > UTILE
Nu ti-ai instalat inca un DVD Player in sufragerie? Nici nu ai nevoie. O unitate DVD ROM e mult mai ieftina, iar daca pui langa computer un monitor LCD de 19 inch si un sistem de boxe 5.1, ai un mic cinema.
Mai ai nevoie de un program de redare si codecuri, ca sa poti vedea orice film (gasesti gratis la http://sourceforge.net/projects/ffdshow). Daca vrei sa stochezi in computer filmele de pe DVD, poti incerca un program DVD Ripper

PLAYERE


VLC Media Player


Este usor de instalat si aproape imposibil de doborat cand vine vorba de tipurile de fisiere media pe care le poate interpreta. VLC are o interfata simpla, este open-source (este distribuit gratuit pe internet) si poate fi folosit sub Windows, Linux, OSX si chiar pe Pocket PC. Poate reda filmele cu sunet DTS si schimba limba in care este titrat filmul in cazul fisielor media de tip dual-audio. Resursele folosite in timpul redarii sunt surprinzator de mici, acest player fiind candidatul perfect si pentru redarea filmelor pe calculatoare mai putin performante. Un minus ar fi lipsa de suport pentru redarea hardware a filmelor, ce exista in placile video mai recente.

Nota finala: 4,8 / Tip licenta: Open-Source / Dimensiune: 9,2 MB / Timp de download: 9 minute 35 secunde / Usurinta in instalare ***** / Usurinta in utilizare **** / Resurse consumate ***** / Calitate redare ***** / Optiuni disponibile *****
link: http://www.videolan.org

Mv2 Player


Unul dintre cele mai bune media playere actuale. In mod surprinzator, acesta nu este creat de o firma americana, ci de niste programatori cehi, care il distribuie in regim freeware, ceea ce inseamna ca poate fi folosit de oricine fara sa fie nevoit sa plateasca licenta. Avand o gramada de functii pentru redarea filmelor DVD, detectarea si incarcarea inteligenta a subtitrarilor, plus simplificarea controlului cu ajutorul tastaturii Mv2 Player este o optiune excelenta pentru cinefilul de "acasa". Suporta foarte multe tipuri de fisiere media sau audio si poate reda sunetul AC3 in sistem sUrround. Are un sistem de catalogare media si un playlist foarte usor de folosit, nemafiind nevoie sa incarcati videoclipurile pe rand. Ceea ce face din acest player un candidat redutabil pe piata media playerelor este si ceea ce ii dauneaza imaginii si anume multitudinea de optiuni din meniul contextual si de pe interfata, in care este posibil la un moment dat sa te pierzi, pana te obisnuiesti cu ele.

Nota finala: 4,4 / Tip licenta: Freeware / Dimensiune: 1,2 MB / Timp de download: 1 minut 15 secunde / Usurinta n instalare ***** / Usurinta n utilizare: **** / Resurse consumate **** / Calitate redare **** / Optiuni disponibile *****
link: http://mv2.czweb.org

Crystal Player


Avand capabilitati de video post-procesare si multisampling, Crystal Player este, se pare, unul dintre cele mai avansate playere din punct de vedere calitativ. Acesta este distribuit in doua licente diferite, respectiv una gratuita cu cateva functii lipsa, dar care nu afecteaza extrem de mult experienta cinefila, si una comerciala, care include acele filtre si postprocesari ce ar trebui, dupa spusele producatorului, sa imbunatateasca simtitor calitatea imaginii.
In realitate, desi Crystal Player este un soft foarte avansat si care are o multime de optiuni folositoare cum ar fi downloadul automat al codecurilor in cazul in care acestea lipsesc, cand vine vorba de redare video nu se diferentiaza foarte mult de omologii sai gratuiti sau chiar de propria sa versiune freeware.
Un player excelent cu functii foarte bine implementate. Notabil fata de celelalte playere este faptul ca nu are nevoie de codec pack-uri pentru a putea reda filmele, optiune existenta bineinteles numai in versiunea comerciala a softului.

Nota finala: 4,8 / Tip licenta: Comercial, 29,95$ / Dimensiune: 1,6 MB / Timp de download: 1 minut 40 secunde / Usurinta n instalare ***** / Usurinta n utilizare **** / Resurse consumate ***** / Calitate redare ***** / Optiuni disponibile *****
link: http://www.crystalplayer.com

Zoom player professional


Instalarea playerului decurge rapid si fara probleme, dar la prima lansare afiseaza o lista de formare care necesita instalarea altor componente (Quicktime, Realmedia, FLAC). Fara instalarea acestor componente redarea fisierelor corespondente nu va fi posibila.
Tot la prima rulare trebuie sa selectati modul Media (pentru redarea fisierelor video) sau modul DVD. In modul Media Zoom, Player poate reda 50 de formate de fisiere, care pot fi asociate individual. Sunt prezente optiunile de setare a culorii, egalizatorul audio si a aspectului imaginii (4:3, 16:9, anamorfic si cel original al sursei), iar pe langa acestea puteti modifica setarile pentru toate filtrele audio si video.
Lista de optiuni avansate a playerului este foarte complexa si va permite sa modificati radical playerul: actiunile butoanelor mouseului si ale tastelor, setarile initiale de aspect, culoare si sunet, adaugarea de butoane in bara de control, rata derularii si actiunea implicita la terminarea redarii fisierului video sau a DVD-ului.

Nota finala: 3,8 / Tip licenta: trial 30 zile, pret 27,95 $ / Dimensiune: 1,11 MB / Timp download: 64 secunde / Usurinta n instalare **** / Usurinta n utilizare ** / Resurse consumate **** / Calitate redare **** / Optiuni disponibile *****
link http://www.inmatrix.com

RIPPERE


Xilisoft DVD Ripper


Produsul Xilisoft DVD Ripper este unul dintre cele mai usor de folosit dvd Rippere si cu o viteza de transformare foarte buna, ceea ce il face o alegere excelenta pentru utilizatorul incepator. Poate encoda, recoda si copia DVD-uri intr-o multitudine de formaturi media cum ar fi VCD, SVCD, DivX, MPEG2, WMV, AVI, Xvid, ASF etc. Are suport pentru a rippui DVD-uri cu subtitrare, copiere la marime nonstandard a rezolutiei filmului si optiuni de a recoda sunetul in tehnologia Dolby Sorround. Plusurile acestui soft sunt usurinta in utilizare, un DVD putand fi rippuit cu cateva clickuri simple, acesta venind deja configurat, astfel incat tot ce trebuie sa faca utilizatorul e sa aleaga calea unde doreste sa fie plasat fisierul destinatie si sa apese pe butonul mare si rosu din mijloc. O problema sacaitoare, as putea spune, a acestui program ar fi ca nu tine minte setarile facute pentru DVD-uri, trebuind sa selectezi manual din nou rezolutia pentru fiecare film in cazul in care doresti sa ripuiesti din nou.

Nota finala: 4,6 / Tip licenta: Trial, 45$ / Dimensiune: 10,8 MB / Timp de download: 11 minute 15 secunde / Usurinta in instalare ***** / Usurinta in utilizare **** / Resurse folosite ***** / Viteza de comprimare **** / Rata de comprimare *****
link: http://www.xilisoft.com

DVD Wizard Pro


DVD Wizard Pro este o solutie foarte buna pentru a putea copia filme pe un singur DVD, in cazul in care acesta are sub 4,5 GB. Poate, de asemenea, converti filme DVD in CD-uri, putand astfel sa vizualizati filmele in format VCD pe propriul calculator. Deoarece DVD Wizard Pro a fost transformat dintr-un e-book intr-un soft propriu-zis, usurinta in utilizare a crescut foarte mult, acest produs avand acum si poze care te ghideaza pas cu pas, astfel incat sa reusesti sa copiezi un DVD in cel mai scurt timp, iar instalarea este foarte usoara, nemaifiind nevoie sa iei mai multe fisiere pentru a-l putea face sa mearga. Am intalnit totusi probleme cu acest soft cand am incercat sa copiem un DVD direct in format SVCD, acesta afisand o eroare si oprind procesul de convertire. Am schimbat pe un mediu DVD si acesta a mers fara probleme, copiind continutul la exact aceeasi calitate, cu tot cu meniuri originale. Este un produs excelent si pentru a-ti copia jocurile DVD, acesta putand copia intru totul continutul acestora.

Nota finala: 3,8 / Tip licenta: Comercial, 39,95$ / Dimensiune: 1,5 MB / Timp de download: 1 minut 33 secunde / Usurinta n instalare **** / Usurinta n utilizare ***** / Resurse folosite *** / Viteza de comprimare **** / Rata de comprimare *** /
link: http://www.dvdwizardpro.com

InterVideo DVD Copy


Un ripper DVD intuitiv si extrem de usor de configurat. Are optiuni pentru a rippui in mai multe formate cunoscute cum ar fi H.264, unul dintre cele mai bune formate din punct de vedere al raportului calitate-spatiu ocupat, DivX, 3G, Sony PSP, precum si noul format iPod. Este unul dintre cele mai usor de instalat rippere si din punct de vedere calitativ concureaza cu insusi formatul DVD, in cazul in care aveti niste spatiu in plus de sacrificat pe harddisk. Viteza de ripuire este uimitor de rapida si nu am avut nici un fel de problema nici macar cu DVD-urile zgariate, programul fiind capabil sa corecteze cu un anumit succes majoritatea erorilor aparute in timpul copierii acestora. Poate fi folosit cu succes si pentru a-ti transfera filmul DVD pe un singur CD, acesta avand optiunea de a compresa filmul in asa fel incat sa incapa exact pe un singur CD, nemaifiind necesar un calcul in prealabil al ratei de compresie.

Nota finala: 4,4 / Tip licenta: Trial, 79,95$ / Dimensiune: 11,2 MB / Timp de download: 11 minute 39 secunde / Usurinta in instalare **** / Usurinta in utilizare ***** / Resurse folosite **** / Viteza de comprimare **** / Rata de comprimare ****
link: http://www.intervideo.com

Easy DVD to DivX VCD SVCD Converter


Limitarea versiunii trial a acestui software consta in posibilitatea de a converti intr-un fisier video numai 10% din continutul unui DVD. Dupa ce indicati calea catre DVD-ul ce urmeaza a fi convertit, trebuie sa alegeti formatul video al fisierului destinatie: Video CD (MPEG1), Super Video CD (MPEG2) sau Divx (MPEG4) si numarul de cadre pe secunda: 25 (PAL), 23.976 (NTSC), 24 sau 30.
Puteti imparti fisierul in volume de 60, 70 sau 80 de minute. Optiunile de intrare sunt: unghiul camerei, subtitrarea, pista audio, calitatea si volumul. Pentru fisierul destinatie, puteti configura codecul audio, codecul video, bitrate-ul audio, formatul fisierului, rezolutia si aspectul. Convertorul are o interfata simpla ca aspect si usor de utilizat si nu dispune de alte optiuni in afara celor de baza. Calitatea imaginii este slaba, indiferent de codecul video ales, iar daca alegeti convertirea la calitatea maxima riscati blocarea sau restartarea sistemului.

Nota finala: 3,8 / Tip licenta: trial 30 zile, pret 27,95 $ / Dimensiune: 1,11 MB / Timp download: 64 secunde / Usurinta in instalare **** / Usurinta in utilizare ** / Resurse consumate **** / Calitate redare **** / Optiuni disponibile ****
link: http://www.inmatrix.com
×