x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Comisia Europeană: "punem capăt definitiv jecmănelii pentru roaming”

Comisia Europeană: "punem capăt definitiv jecmănelii pentru roaming”

de Cristian Ionescu    |    23 Apr 2009   •   00:00

Reunit în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European a votat ieri cu o amplă majoritate, noi reglementări la nivelul UE privind mesajele scrise şi serviciile de date în sistem roaming, propuse de Comisia Europeană în septembrie 2008.

Astfel, un mesaj scris trimis din străinătate în UE va costa cel mult 0,11 euro de la 1 iulie, faţă de 0,28 euro, cât costă în prezent.

Parlamentul a votat, de asemenea, noi reduceri ale preţurilor pentru apelurile efectuate cu telefonul mobil în roaming într-o altă ţară UE. Până în iulie 2011, plafonul va scădea progresiv de la 0,46 la 0,35 euro pe minut pentru un apel efectuat în străinătate în roaming şi de la 0,22 la 0,11 euro pentru apelurile primite în străinătate în roaming.

Operatorii de telefonie mobilă vor trebui să factureze apelurile în roaming la secundă începând cel târziu din secunda 31, ceea ce va pune capăt practicilor actuale, din cauza cărora consumatorii plătesc cu până la 24% mai mult. Deoarece Consiliul miniştrilor UE pentru telecomunicaţii a semnalat deja că este de acord cu noile reglementări privind serviciile de roaming, votul de ieri pregăteşte intrarea în vigoare a noilor reglementări la momentul ideal, chiar la începutul perioadei vacanţei de vară.

Conform aşteptărilor, consumatorii euroopeni vor economisi până la 60% din costul facturii pentru utilizarea telefonului mobil în străinătate în UE.

"Votul de ieri pune capăt definitiv jecmănelii pentru roaming în Europa", a declarat comisarul UE pentru telecomunicaţii, Viviane Reding. "Graţie sprijinului puternic al Parlamentului euroopean şi al Consiliului, s-a ajuns la un acord privind noile reglementări referitoare la roaming într-un timp record de doar 7 luni.

Tocmai la timp pentru vacanţa de vară, cetăţenii euroopeni vor putea vedea acum piaţa unică fără frontiere pe facturile lor de telefon."

Noile reglementări UE privind serviciile de roaming aprobate ieri de Parlament vor avea drept rezultat plafonarea preţului care poate fi facturat consumatorilor pentru trimiterea unui mesaj scris în timp ce se află în străinătate la 0,11 euro (fără TVA), faţă de media actuală de 0,28 euro (preţul pentru un mesaj scris trimis în roaming fiind de peste 0,35 euro în Ţările de Jos şi în Portugalia) şi reducerea substanţială a tarifelor pentru transferul de date în roaming (costul navigării pe Internet sau al descărcării de filme utilizând telefonul mobil în străinătate), introducând un plafon pentru preţurile en gros de 1 euro/MB descărcat, faţă de media actuală a preţurilor en gros de 1,68 euro/MB, cu tarife foarte ridicate în Irlanda (6,82 euro), Grecia (5,30 euro) şi Estonia (5,10 euro).

Plafonul pentru preţurile en gros va scădea la 0,80 euro în 2010 şi la 0,50 euro în 2011. Se are in vedere si protejarea consumatorilor de "şocurile facturii", permiţând clienţilor să aleagă un mecanism de întrerupere atunci când factura ajunge la 50 euro, consumatorul putând opta pentru o limită superioară. Aceste măsuri de transparenţă vor trebui puse în practică de operatori până în martie 2010.

Plafoanele actuale, şi anume 0,46 euro pentru apelurile efectuate şi 0,22 euro pentru apelurile primite în străinătate, vor coborî la 0,43 euro pentru apelurile efectuate şi 0,19 euro pentru apelurile primite în străinătate de la 1 iulie 2009, apoi la 0,39, respectiv 0,15 euro, de la 1 iulie 2010 şi la 0,35, respectiv 0,11 euro de la 1 iulie 2011 (este vorba în toate cazurile de preţuri pe minut, fără TVA). Se va introduce principiului facturării la secundă după primele 30 de secunde pentru apelurile efectuate în roaming şi începând cu prima secundă pentru apelurile primite în roaming.

În prezent, consumatorii plătesc cu aproximativ 20% mai mult decât consumă efectiv atunci când efectuează sau primesc apeluri. În urma votului de ieri al Parlamentului, noul regulament al UE privind serviciile de roaming va deveni lege direct aplicabilă în toate cele 27 de state membre ale UE la 1 iulie 2009.

Noile reglementări privind serviciile de roaming, care se adaugă primelor reglementări UE privind apelurile în roaming adoptate în 2007 vor fi aplicabile până în vara anului 2012. Parlamentul euroopean a cerut Comisiei să prezinte, până în vara anului 2010, încă un raport privind aplicarea noilor reglementări. Apoi Comisia ar putea propune reglementări suplimentare, dacă este cazul, în 2011, până la sfârşitul lunii iunie.

×