x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Conectaţi la programe HD

Conectaţi la programe HD

de Alexandru Radescu    |    29 Sep 2009   •   00:00
Conectaţi la programe HD
Sursa foto: Alex Micsik/AGERPRES

Operatorul UPC şi-a prezentat oferta de programe HD, anunţând primul pachet format din 5 canale desi, în luna iunie, promisese 8.



Studiile de piaţă arată că rata de penetrare a televizoarelor de tip HD Ready şi Full HD în România este de 10%, cu 3 procente mai mult comparativ cu anul trecut (LCD+plasmaTV). Astfel, numărul de modele HD Ready în România ar ajunge la sfârşitul anului 2009 la peste 640.000 unităţi (în timp ce dispozitive Full HD, cu o rezoluţie superioară, ar ajunge la 78.000.

Acesta este contextul în care operatorul UPC îşI lansează primul pachet HD. Pentru suma de 15 lei, clienţii serviciilor digitale de la operator pot beneficia, de la 1 octombrie, de 5 programe în format High Definition: Eurosport HD, History HD, TVR HD, ProTv HD şI Fashion TV.

Abonamentul este condiţionat de existenţa DVR-ului (digital video recorder), dispozitivul care permite înregistrarea în format digital a emisiunilor TV, fără a mai avea nevoie de alt aparat in afara setop-box-ului oferit de operator. De menţionat şi faptul că pentru programele HD este nevoie de un DVR HD, vechile modele fiind SD (standard definition). Pentru a beneficia de transmisia HD, vechiul client trebui să-şi schimbe DVR-ul, “trocul” fiind gratis.

Cu noul serviciu, pachetul Medium include 108 canale, din care cinci în format HD (65 lei/lună), în timp ce abonamentul Large permite recepţionarea unui număr de 114 canale TV, din care cinci în format HD (90 lei/lună). Potrivit reprezentanţilor UPC, numărul programelor HD din ofertă va mai creşte până la sfârşitul anului, urmând să se extindă şI la începutul anului viitor.

Detalii

Din punct de vedere tehnic, televiziunea HD asigură o claritate a imaginii de cinci ori mai mare comparativ cu cea standard, pe când sunetul obţinut este Dolby surround 5.1, net superior celui specific televiziunii standard. Dar cel puţin pentru Eurosport, varianta Dolby este disponibilă doar în versiunile germană şi engleză.

În funcţie de tipul de plasmă sau LCD deţinut de client, rezoluţia poate fi de 1.366x768 pixeli, ajungând până la 1.920x1.080 pixeli.

În ceea ce priveşte preţurile pentru televizoare, cel mai ieftin LCD Panasonic HD Ready costă 1700 lei, în timp ce plasma HD ready cea mai ieftină are un preţ de 2300 de lei. Pe aceleaşi segmente, la LG preţurile trec de la 1500 de lei la 2000 de lei.

×
Subiecte în articol: programe upc hd