x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Conspiratie - Spionaj electronic si manageri de top

Conspiratie - Spionaj electronic si manageri de top

31 Mai 2005   •   00:00

Directori ai unor companii israeliene de top, arestati pentru furt de informatii.

  • de CRISTIAN IONITA
  • IT

  • HACKERI. Cativa sefi ai unor mari companii sunt suspectati ca s-au jucat "de-a Matrix" cu computerele concurentei
    9 directori ai unor companii israeliene de top si 11 membri din conducerea a trei companii de cercetare a pietei au fost arestati pentru penetrarea retelelor unor firme de top si pentru furt de informatii.

    Cazul a fost botezat Trojan Horse (Calul Troian), dupa numele programului pe care cele trei firme de cercetare se banuieste ca l-au instalat in computerele victimelor pentru a culege informatii comerciale secrete. Acestea le ofereau clientilor informatii despre companiile rivale, unele cotate chiar la bursa.

    GULERELE ALBE. Pintre clientii suspectati ca ar fi apelat la astfel de servicii se numara importatori Volvo Motors, compania de televiziune prin satelit Yes TV si companiile de telefonie mobila Pelephone si Cellcom. Sefii acestora au fost retinuti, se arata intr-un material al publicatiei electronice Debka.com. Printre companiile spionate s-ar numara parteneri Orange, Hot cable TV, Strauss-Elite, Champion Motors si alte cateva. Israelianul Michael Haephati si sotia sa au fost arestati zilele trecute la Londra de catre Scotland Yard pe baza unui mandat israelian de extradare. El este suspectat ca a creat software-ul capabil sa fure informatii din computerele concurentei. Infractiunea ar fi avut loc intre 12 decembrie 2004 si 28 februarie 2005.

    OPERARE. Este vorba de spionaj industrial realizat prin accesarea neautorizata a unor retele de computere. De obicei, aceasta se realizeaza prin plantarea unui program in computerul victimei prin care se descarca informatii in computerul hackerului. Acest gen de programe a aparut la inceputul anilor ’80, o data cu dezvoltarea software-ului Promis de catre autoritatile din Statele Unite. Scopul programului era de a ajuta Departamentul de Justitie al SUA si FBI sa obtina informatii despre infractiunile financiar-bancare. Tintele vizate de programul Promis nu aveau nici cea mai mica banuiala ca reteaua le-a fost penetrata si parolele descifrate.

    De-a lungul vremii, agentiile de informatii au imbunatatit programul Promis concomitent cu dezvoltarea de software pentru protectia impotriva hackerilor. Unii dintre angajatii acestora au trecut "in civilie", oferindu-si serviciile in tari precum SUA, India sau Rusia. Cei care practica ilegal acest "sport" au fost botezati hackeri "black hat" (hackeri cu palarie neagra). Sunt o casta diferita de cei care penetreaza retele din proprie initiativa.

    CINE VORBESTE?
    Pierderile companiilor americane generate de furtul electronic de informatii au fost estimate la miliarde si miliarde de dolari. Schema este aceeasi: hackerii profesionisti sunt angajati pe bani grei de companii care doresc sa-si improspateze listele de clienti, strategia de marketing sau situatia financiara furand informatii de la concurenta. Din pacate, cele mai multe victime aleg sa pastreze tacerea, chiar si dupa ce descopera ca reteaua le-a fost penetrata. Nu merg la politie din cauza publicitatii negative create de un astfel de incident.
    ×
    Subiecte în articol: IT informaţii