x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Contracţie severă pe piaţa IT din România

Contracţie severă pe piaţa IT din România

de Alexandru Radescu    |    27 Iun 2012   •   14:48



Semnal de alarma, la jumatatea anului, din partea analistilor de la firmele de cercetare de piata: Romania se afla in pragul unei scaderi abrupte a pietei de software si servicii IT. Sectorul public, impreuna cu companiile unde Statul are putere de decizie covarsitoare, genereaza aproximativ jumatate din vanzarile locale de software, servicii si echipamente din sectorul corporate. "O scadere realista de 15-20% a incasarilor din acest segment inseamna un declin de 7-10% pentru piata IT locala", arata

Eugen Schwab, Managing Director Pierre Audoin Consultants Eastern Europe.

In ceea ce priveste sectorul privat, bancile si companiile telecom se afla intr-o pozitie de conservare, cu foarte putine initiative IT consistente care sa genereze proiecte si venituri semnificative pentru firmele de software si servicii informatice din Romania.

Potrivit analizei PAC "anul 2012 pare a aduce mult mai multa nesiguranta chiar si decat primii ani de dupa declansarea crizei financiare de la sfarsitul lui 2008".

PAC avertizeaza ca, din punct de vedere politic, Romania are in acest moment o situatie care nu doar blocheaza noile proiecte si initiative cu privire la adoptarea accelerata a solutiilor informatice in administratia publica locala si centrala, dar se confrunta si cu un vid in ceea ce priveste luarea deciziilor: nimeni sau aproape nimeni nu mai este interesat si dispus sa riste sa semneze alocari de proiecte IT, chiar daca, unele din ele, au parcurs deja etapele normale si n-ar mai exista temeiuri legale de amanare a semnarii contractelor.

Companiile mici si medii, un motor traditional pentru consumul de unelte informatice, sufera, pentru al patrulea an consecutiv, de o lipsa profunda de finantare. In lipsa tratarii cu seriozitate a optiunilor de finantare prin fonduri europene (si de catre beneficiarul final, cat si de catre Guvern), IMM-urile din Romania raman in situatia de a investi putin, cu mare presiune pe pret, cu accent scazut pe calitate, si fara o adevarata viziune cu privire la automatizare si tehnologizare, se mai arata in raportul PAC.

Exista speranta

Totusi, in perspectiva pe termen mediu (2015-2016), cresterea medie pentru piata din Romania este previzionata considerabil mai mare decat a tarilor cele mai dezvoltate din CEE. Din momentul unei reveniri serioase a economiei, coroborat cu o politica coerenti a sectorului public si o calmare a pietelor financiare, Romania este, potrivit informatiilor PAC, tara numarul unu ca si interes pentru oferirea de servicii si solutii informatice, precum si pentru investitii in tehnologie in toate verticalele.

×