x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Criptarea datelor

Criptarea datelor

de Dan Dinu    |    21 Sep 2006   •   00:00
Criptarea datelor
TIPS & TRICKS > SECURITATE INFORMATICA
Criptarea datelor este procesul de codificare a informatiilor stocate sau transmise pentru a fi neinteligibile pana cand acestea sunt decodificate de catre recipientul intentionat.

INCEPUT.Din punct de vedere istoric, codificarea datelor a fost folosita in principal pentru a proteja secrete diplomatice si militare de guvernele straine. Astazi, ea este folosita din ce in ce mai mult de industria financiara pentru a-si proteja transferurile bancare, de companii online pentru a-si proteja datele clientilor, si de corporatii pentru a tine informatii sensibile departe de ochii concurentei. Spionajul industrial practicat intre marile companii a facut necesara inventarea si dezvoltarea unor noi moduri de a proteja investitiile. Teama de a nu-si vedea intimitatea violata a facut ca si utilizatorii obisnuiti sa se gandeasca de doua ori cui da acces la datele si fisierele personale si cum poate impiedica pe cineva sa ii calce "proprietatea virtuala".

ABSTRACT. Criptarea si decriptarea datelor sunt niste procese destul de directe si usor de stapanit. Traditional se pot folosi mai multe metode pentru a cripta fluxul de date, toate fiind aplicabile folosind programe software. Cele mai bune metode de codificare a informatiilor au un efect neglijabil asupra sistemului de operare, astfel ca protejarea datelor "on-the-fly" (in timp real) va scutesc de introduceri repetate de parole si decriptari manuale de fiecare data cand vreti sa accesati anumite fisiere.

CUM LUCREAZA. Pentru a putea coda un mesaj trebuie aplicat un algoritm de criptare si o cheie criptografica, deasupra informatiei ce va fi codificata. Pentru a putea decodifica datele, procesul este identic, numai ca algoritmul de criptare si cheia se aplica peste informatiile codificate, acestea devenind din nou inteligibile. Acum ganditi-va ca procesul acesta are loc instantaneu de fiecare data cand accesati un program sau deschideti un fisier, in mod transparent, fara a fi nevoie de interventia utilizatorului pentru a decoda sau confirma procesul de realcatuire a datelor. Acesta este procesul de codificare al fisierelor in timp real si este o metoda excelenta de a-ti proteja continutul harddisk-ului de ochii curiosilor, sistemul de encriptare nepermitand accesul initial fara cheia necesara pentru decriptare. Fara ea, continutul harddisk-ului este o adunatura de biti aleatori, imposibil de citit folosind metode normale.

PROGRAME. Sunt o multime de softuri scumpe care circula pe internet si care ofera criptare in timp real a datelor. Din fericire exista si cateva programe gratuite sau Open-Source (codul sursa este distribuit gratuit) ce reprezinta o alternativa ideala pentru utilizatorul normal.

TrueCrypt - www.truecrypt.

org Este distribuit in regim Open-Source si ofera criptare AES-256, Blowfish (cheie pe 448 biti), CAST5, Serpent, Triple DES, si Twofish, fiind unul dintre cele mai puternice programe gratuite de protejare a datelor in timp real.

FreeOTFE - www.freeotfe.

org Un program distribuit gratuit impreuna cu codul sursa, pentru Windows 2000/XP, care creeaza mai multe drive-uri virtuale in calculator unde datele introduse sunt criptate automat si protejate cu parola.

CryptoExpert 2006 Lite - www.secureaction.com

Distribuit in regim freeware, CryptoExpert foloseste pentru criptare algoritmul CAST cu cheie pe 128 biti si este foarte usor de folosit. Are foarte putine configurari si este ideal pentru utilizatorul neexperimentat.
×
Subiecte în articol: datelor