x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget CryptoLocker, virusul care te şantajează pentru a recăpăta accesul la datele de pe calculator

CryptoLocker, virusul care te şantajează pentru a recăpăta accesul la datele de pe calculator

20 Oct 2013   •   17:54
CryptoLocker, virusul care te şantajează pentru a recăpăta accesul la datele de pe calculator

În ultimele luni, utilizatori ai internetului din diferite colţuri ale lumii au constatat, pe propriile sisteme, activitatea unui nou virus care se manifestă prin blocarea accesului la datele aflate pe hard-disk, în general documente personale - imagini, fişiere video, evidenţe contabile - de mare împortanţă pentru proprietarul calculatorului infectat.
Recuperarea controlului asupra propriului calculator se poate realiza numai prin plata a 300 de dolari într-un anumit cont. Plata trebuie efectuată în maxim 100 de ore din momentul activării virusului, în caz contrar  datele stocate vor fi criptografiate, cheia  unică fiind doar în posesia hacker-ului care a atacat sistemul, şi vor fi pierdute pentru totdeauna, fiind inutilizabile.

Numele virusului este CryptoLocker. După ce a fost descărcat, CryptoLocker se autoinstalează în directorul "Documents and Settings" apoi scanează hard-urile sistemului pentru găsirea fişierelor de imagine, video sau a documentelor, pe care le criptează. Odată finalizată această operaţiune, pe monitorul calculatorului infectat apare o fereastră prin care utilizatorul este informat că are fix 100 de ore pentru a plăti răscumpărarea în valoare de 300 de dolari. Dacă plata este efectuată, utilizatorul primeşte cheia necesară decriptării fişierelor respective, în caz contrar, cheia respectivă este distrusă.

Infectarea se produce în majoritatea cazurilor prin intermediul email-ului, fişierul fiind ascuns în mesajele primite din partea unor organizaţii respectabile. Plata răscumpărării se face fie prin Green Dot Monkey Pack - cărţi de credit nenominale reîncărcabile prin tranzacţii pe internet, fie în moneda digitală Bitcoin.

Ce este interesant este faptul că scenariul acestui atac este identic cu cel prezentat de un autor de science-fiction Neal Stephenson, într-una din cărţile sale, în care utilizatorii unui joc multiplayer sunt extorcaţi printr-un virus care criptează fişierele de pe calculatoarele jucătorilor.

CryptoLocker este primul dintre virusurile de largă răspândire pe internet, care reuşeşte efectiv să cripteze permanent fişiere aflate pe calculatorul infectat, celelalte tentative de acest gen fiind uşor de remediat de către specialiştii în informatică.

×
Subiecte în articol: virus informatic