x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum alegi un detector

Cum alegi un detector

de Alexandru Trelea    |    01 Feb 2007   •   00:00
Cum alegi un detector
TEST HARDWARE > Detectoare radar
O data cu intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, amenzile usturatoare aplicate pentru folosirea detectoarelor de radar au fost scoase, utilizarea acestui tip de aparat devenind legala.
Daca in unele tari folosirea detectoarelor este inca ilegala, incalcarea acestei restrictii putand aduce dupa sine amenzi mari, confiscarea aparatelor si, in unele locuri, chiar a masinii, incepand cu 1 decembrie 2006 aceste aparate sunt "in legalitate" la noi.

Nu va bucurati insa prea devreme, si mai ales nu va grabiti sa cumparati primul detector ce il vedeti in raftul magazinului, caci am intrebat un domn politist ce parere are despre folosirea legala a aparatelor ce detecteaza undele radar, iar acesta a replicat zambind: "Noi suntem mai smecheri decat voi!". Astfel, dupa legalizarea detectoarelor de radar, Politia romana a introdus mult mai multe aparate radar mobile, ce sunt declansate in momentul in care autoturismul vizat se afla in raza vizuala a radarului. In acest mod, calcularea vitezei dureaza sub o secunda, timp insuficient pentru a frana in cazul in care viteza este peste cea legala. Ce se poate face totusi in acest caz? Pentru a scapa de amenzile usturatoare va trebuie un detector destul de bun, cu o raza cat mai mare de actiune. Astfel, in momentul in care "tunul" este indreptat spre o alta masina, aparatul va alerteaza. Daca esti primul vizat, n-ai nici o scapare. Oricum, nu e o idee buna sa gonesti nebuneste cu masina, asa ca detectoarele sunt bune daca ai cativa kilometri in plus peste viteza legala.

CARACTERISTICI. De la introducerea noului Cod Rutier, magazinele ce vand detectoare au fost asaltate de soferi carora le mai scapa din cand in cand piciorul pe pedala de acceleratie. Cu toate acestea, trebuie sa tineti seama de cateva lucruri inainte de cumpararea unui astfel de aparat:

RAZA DE DETECTIE. Cu cat mai mare, cu atat mai bine pentru a putea fi preveniti cat mai din timp, avand astfel o distanta suficient de mare pentru franare. Este important de asemenea si unghiul de actiune, pentru cazurile in care aparatele radar sunt pozitionate dupa o curba.
Atentie la aparatele radar plasate dupa un deal, caci acestea sunt imposibil de detectat!

BENZI DE FRECVENTA. Majoritatea aparatelor radar functioneaza in banda de frecventa K, insa in dotarea politiei exista si aparate ce functioneaza pe baza de laser.

MODURI DE FUNCTIONARE. Este foarte important ca aparatul sa aiba cel putin doua moduri de functionare: pentru oras si pentru drum intins. In modul de oras, raza aparatului este diminuata, pentru reducerea alarmelor false.

ALARME FALSE. Acestea apar mai ales din cauza usilor de la diferite cladiri ce emit semnale tot in banda K.
Uneori, aceste alarme false pot deveni de-a dreptul sacaitoare, iar pentru a preveni partial acest lucru va trebuie un detector care poate sa filtreze frecventele.
Tot pentru a scapa de stresul alarmelor false, puteti opta pentru folosirea modului tehnic (daca aparatul are asa ceva) ce va indica exact frecventa inregistrata de detector.
Veti observa ca radarele emit doar pe anumite frecvente, numarul acestora fiind foarte limitat, si astfel veti invata sa ignorati alarmele false.

PE SCURT
Daca vrei sa cumperi un detector, dar nu te-ai hotarat inca ce model sa alegi, ai grija ca in selectarea optiunii finale sa tii seama de raza de detectie, benzile de frecventa pe care poate opera aparatul - banda K fiind absolut necesara, modurile de functionare si culege cat mai multe informatii de pe internet in ceea ce priveste alarmele false. Cel mai bine este sa afli despre comportamentul unui detector chiar de la persoane care l-au folosit de ceva timp si care pot sa iti spuna exact punctele tari si cele slabe, cat si numarul de amenzi de circulatie primite.

Whistler SRT-30-R
  • Pret: 221 RON (Falcon Electronics)
  • Raza de detectie: 1.200 m
  • Benzi de frecventa: X, K, Ka
  • Alte semnale detectate: Laser, Pulse
  • Moduri de functionare: mod city si mod highway
  • Alarme false: 5/10
  • Automute: da
  • Alte facilitati: functia de economisire a bateriei vehiculului
  • Cel mai ieftin detector radar din testul nostru, dar si cel mai dezamagitor din punct de vedere al performantelor si al modurilor de functionare, Whistler SRT-30-R este foarte asemanator cu succesorul sau, Whistler SRT-35-R, avand aceleasi mari probleme in ceea ce priveste alarmele false - detecteaza toate usile de la benzinarii, cladiri si din cauza aceasta ajungi sa ignori avertizarile atat de des, incat poti ignora si o avertizare reala a unui semnal emis de radar. Diferentele dintre aceste doua modele sunt mai mult de afisare, modelul 30 avand un dispaly pe LED-uri cu afisare graduala, cu liniute verticale, a puterii semnalului, pe cand modelul 35 are un display ce afiseaza toate benzile pe care le poate detecta selectand banda activa si indicator numeric de putere a semnalului, cu o scara de la 1 la 10. Diferenta cea mai importanta intre cele doua detectoare o reprezinta puterea de detectie, mai scazuta in cazul lui Whistler SRT-30-R.
    ×
    Subiecte în articol: false radar detector