x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum va influenţa evoluţia tehnologică felul în care utilizăm numerele de telefon. Consultare PUBLICĂ în România

Cum va influenţa evoluţia tehnologică felul în care utilizăm numerele de telefon. Consultare PUBLICĂ în România

de Alexandru Radescu    |    07 Oct 2014   •   19:04
 Cum va influenţa evoluţia tehnologică felul în care utilizăm numerele de telefon. Consultare PUBLICĂ în România

Eliminarea semnificaţiei geografice a numerelor de telefon, resurse de numerotaţie pentru comunicaţiile „Machine-to-Machine”, portarea numerelor de telefon fix-mobil, iată câteva provocări în ceea ce priveşte viitorul (apropiat) al numerelor de telefon.

Ca atare, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a lansat o consultare publică (şi un chestionar) cu privire la modalităţile de utilizare a resurselor de numerotaţie în viitor, în funcţie de evoluţiile tehnologiilor din domeniu.

Eliminarea semnificaţiei geografice a numerelor de telefon pentru servicii la puncte fixe ar permite ca utilizatorilor finali să le poată fi asignat orice format a unor astfel de numere, fără a mai conta judeţul în care se instalează terminalul telefonic. De exemplu, numerele de telefon care încep cu 021 sau 031, în prezent destinate utilizatorilor finali ai serviciilor la puncte fixe furnizate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, să poată fi asignate utilizatorilor finali din orice alt judeţ sau chiar portate în afara ariei actualmente desemnată.

De asemenea, având în vedere evoluţia rapidă a comunicaţiilor M2M, ANCOM consideră utilă evaluarea impactului pe care furnizarea acestor servicii l-ar putea avea asupra resurselor de numerotaţie, precum şi oportunitatea dedicării unor resurse de numerotaţie specifice pentru aceste servicii. Comunicaţiile M2M asigură transmiterea automată de date între diferite dispozitive sau aplicaţii, fără a interacţiona sau în orice caz interacţionând la un nivel minim cu factorul uman. Comunicaţiile M2M sunt utilizate în aplicaţii pentru monitorizări şi măsurători automate (de exemplu, electricitate, apă, gaze), controlul parcului de autovehicule, securitate şi supraveghere, telemedicină, aplicaţii domestice, eCall.

Nu în ultimul rând, pentru a elabora o strategie pe termen lung, Autoritatea aduce în dezbatere şi implicaţiile eliminării diferenţelor dintre numerele de telefon pentru servicii la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, ceea ce ar permite portarea pe viitor între cele două tipuri de servicii.

Chestionarul ANCOM caută să identifice consecinţele unificării numerotaţiei fixe şi mobile asupra furnizorilor de comunicaţii electronice, respectiv a utilizatorilor finali, constrângerile de natură tehnică în implementarea portabilităţii numerelor între reţelele fixe şi cele mobile, modalitatea optimă de implementare a unei astfel de măsuri, precum şi orizontul de timp în care aceasta s-ar putea realiza.

 

 

×