x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Curtea de Apel a suspendat amenda record aplicată Orange şi Vodafone.

Curtea de Apel a suspendat amenda record aplicată Orange şi Vodafone.

de Alexandru Radescu    |    09 Iun 2011   •   14:15

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat sa suspende plata amenzii de 63 milioane de euro aplicata de Consiliul Concurentei operatorilor de telefonie Orange Romania si Vodafone Romania, potrivit site-ului Curtii de Apel Bucuresti.

In februarie, Consiliul Concurentei a amendat Orange Romania si Vodafone Romania cu 63 milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta.

"Decizia a fost adoptata luni, 14 februarie, intr-o sedinta a Consiliului Concurentei. Orange a fost amendata cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone cu 28,3 milioane de euro, reprezentand putin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor in 2010", a declarat presedintele CC, Bogdan Chiritoiu, intr-o conferinta desfasurata in data de 15 februarie.

El a mentionat ca este cea mai mare amenda data de institutie de la infiintare.

Investigatia CC a fost declansata in anul 2006, ca urmare a unei plangeri depusa de Netmaster Communications SRL si are ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie.

Netmaster Communications a reclamat faptul ca o parte dintre apelurile internationale ale clientilor sai fusesera blocate de Orange, Vodafone si Romtelecom.

"Practic, Orange si Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, fata de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut", a spus Chiritoiu.

Potrivit informatiilor din 2006, marii jucatori telecom ar fi blocat apelurile pe fondul unor suspiciuni de frauda din partea operatorilor alternativi, respectiv ar fi suspectat ca acestia schimbau identitatea apelurilor terminate in retelele Orange, Vodafone si Romtelecom astfel incat sa castige mai multi bani.

"In cazul Romtelecom, ancheta este in curs de finalizare, chiar daca cele doua entitati au anuntat, la mijlocul anului 2006, ca s-a ajuns la o intelegere amiabila. Chiar daca s-a ajuns la o intelegere amiabila, o investigatie declansata de Consiliul Concurentei isi continua cursul. In curand, Consiliul Concurentei va anunta decizia luata in cazul Romtelecom", a explicat Chiritoiu.

In prezent, Netmaster Communications nu mai exista, fiind radiata (fuziune prin absorbtie), iar ultima inregistrare la Oficiul National al Registrul Comertului (ONRC) este data din 30 septembrie 2008, .

Potrivit unor surse din cadrul CC, institutia asteapta o motivare din partea Curtii de Apel, dupa care va lua o decizie.

Conform legii, operatorii sunt obligati sa plateasca 30% din totalul amenzii, intr-un termen de cateva saptamani. La finalul procesului, daca se finalizeaza in mod favorabil operatorilor, acestia isi pot recupera aceasta suma.

×