x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget De ce bateriile de la smartphone-uri nu sunt rezistente

De ce bateriile de la smartphone-uri nu sunt rezistente

18 Sep 2018   •   16:02
De ce bateriile de la smartphone-uri nu sunt rezistente

Oamenii de ştiinţă au descoperit motivul pentru care bateriile smartphone-urilor încep să se strice după un an de utilizare, scrie Daily Mail.

Potrivit ultimelor descoperiri, motivul se îndreaptă către modul în care bateriile litiu-ion funcţionează. În loc ca particulele să se mişte într-o singură direcţie, uniform, în interiorul bateriei,  acestea se mişcă la întâmplare. Potrivit cercetătorilor, această informatie poate fi folosită pentru a crea baterii care au o durată de viaţă mai mare.

Studiul a fost efectuat de Universitatea Standford şi Universitatea Bath, care au descoperit că modul în care funcţionează bateriile litiu-ion – folosite de toate dispozitivele – este incorect.

Se ştie că particulele încărcate circulă între un electrod pozitiv şi unul negativ într-un material, iar această mişcare duce la încărcare. De asemenea, până acum se credea că litiul este anizotropic, ceea ce înseamnă că ar curge într-o singură direcţie. Cu toate acesta, s-a descoperit că realitatea este diferită, iar ionii curg înainte şi înapoi prin electrolit.

Acest lucru poate duce la o deplasare aleatorie în interiorul bateriei, ceea ce creează o cantitate mare de căldură , care afectează durata de viaţă a bateriei.

 

×
Subiecte în articol: baterie smartphone durata de viata