x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget De la Marea Neagră spre Lună

De la Marea Neagră spre Lună

de Alexandru Radescu    |    Cristian Ionescu    |    09 Sep 2009   •   00:00
De la Marea Neagră spre Lună

România testează, la începutul lunii octombrie lansează prima rachetă spaţială. Proiectată şi realizată de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică, experimentul face parte din concursul de 30 de milioane de dolari, Google Lunar X Prize.

Echipa ARCA, cu cartierul general în Vâlcea, are deja o vechime de 10 ani în proiecte aerospaţiale. Rachetele Demontrator 2B, Orizont sau cel mai mare balon solar, sunt cele mai cunoscute proiecte ale unei echipe entuziaste, ajutată de diverşi sponsori (fără intervenţia statului) şi condusă de ing. Dumitru Popescu (32 de ani).

Actualul proiect face parte din competiţia Google Lunar X Prize, care va răsplăti cu 30 de milioane de dolari echipa care reuşeşte (până în 2012) să trimită pe Lună un dispozitiv capabil să se mişte acolo pe o distanţă de 500 de metri.

De asemenea, dispozitivul trebuie să trimită de pe Lună mail, poze şi imagini. Nu este primul loc contact cu o asemenea competiţie, având în vedere că au participat cu Demonstrator 2B (2004) la Ansari X Prize. Este vorba despre proiecte private, unde un eventual sprijin din partea statului trebuie să fie de maximum 10% din costurile totale.
 

RACHETA HELEN
Helen este o rachetă spaţială realizată în trei trepte, capabilă să atingă, în zbor suborbital, spaţiul cosmic. Dispozitivul va fi folosit în testul din luna octombrie, ale cărui rezultate sunt foarte importante pentru aeronava destinată să ajungă pe Lună.

Marina Militară va transporta ansamblul de lansare, format din racheta Helen şi balonul purtător (cu un volum echivalent unui bloc de 10 etaje) în largul Mării Negre. Racheta va fi transportată în stratosferă, la 14.000 m altitudine, întregul experiment având aproximativ 2 ore. Dacă vremea nu va fi favorabilă, testul ar putea avea loc în luna noiembrie.


MOMENT ISTORIC
La testul din Marea Neagrăvor participa două nave de mari dimensiuni şi 5 ambarcaţiuni uşoare. Echipamentul va fi descărcat de pe nave, pe suprafaţa mării, unde va începe umflarea balonului şi alimentarea treptelor rachetei cu combustibil. Întreg ansamblul are o greutate de lansare de peste 2.000 kg, iar distanţa din vârful balonului până la "coadă" este de 300 de metri.

În stratosferă, motorul primei trepte a rachetei Helen va fi iniţiat şi va accelera racheta la viteză supersonică. După terminarea combustibilului primei trepte, automatul de bord va declanşa pornirea celei de-a doua trepte, urmată de treapta a treia.

Ultima transportă sarcina utilă, formată din capsula presurizată European Lunar Lander (ELL), care transportă echipamente de urmărire şi telemetrie prin radio şi satelit, camere de luat vederi. Aceasta va fi scoasă în spaţiu de către treapta a treia, urmând apoi procedura de reintrare în atmosfera terestră şi de aterizare în Marea Neagră prin paraşutare. În acest timp balonul purtător va începe procedura de coborâre. Racheta (cu combustibil ecologic) a fost proiectată şi construită folosind fonduri exclusiv private, obţinute din sponsorizări şi donaţii.


DUMITRU PRUNARIU: "UN PROIECT FEZABIL ŞI ORIGINAL"
"Cei de la ARCA sunt ambiţioşi şi noi îi apreciem foarte mult. Le doresc succes. Faptul că îşi susţin proiectele din fonduri private este cu atât mai important, pentru că iniţiativele private vor propulsa în România domeniul cercetării spaţiale", a declarat Dumitru Prunariu, care în 14 mai 1981 a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Cosmonautul român a spus că apreciază mai ales folosirea balonului de "presiune 0", cel mai mare construit până în prezent, pentru ridicarea rachetei.
"Este un proiect original, mai ales prin folosirea balonului solar, ca mijloc de ridicare a rachetei, procedeu care nu necesită platformă de lansare şi duce la economisirea de energie", a precizat Prunariu.

×