x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget DEX-ul pe Internet online

DEX-ul pe Internet online

24 Apr 2004   •   00:00

DEX online a aparut ca o necesitate pentru romanii plecati din tara, dar pe masura ce si-a imbogatit fondul de cuvinte a inceput sa fie utilizat si de catre persoane din Romania. Explicatia e simpla: este mult mai usor de utilizat decat „ceaslovul" tiparit.

DEX online nu este altceva decat Dictionarul Explicativ al Limbii Romane disponibil la o anumita adresa de pe Internet. Dictionarul on-line contine definitii culese din dictionare tiparite, in special editia 1998 a DEX-ului. Oricine poate contribui cu definitii pentru imbogatirea dictionarului, cu conditia ca definitiile sa fie culese dintr-o sursa acceptata. Desi acest proiect ar fi trebuit sa fie o initiativa a Academiei Romane, DEX online este munca unor voluntari romani din strainatate si din Romania, iar accesul la dictionar va fi intotdeauna gratuit, dupa cum ne asigura „parintele" indraznetului proiect, Catalin Francu, un tanar roman rezident in SUA.

Efortul lui Catalin este de apreciat si prin prisma faptului ca in iulie 2003 a cumparat reclame in paginile Google, 2$/zi, castigand in acest fel 40 de vizitatori pe zi. Din pacate nu si-a putut permite prea mult timp acest efort financiar, iar momentan campania publicitara (adwords) este oprita.

Romani entuziasti

Catalin Francu are 27 de ani, locuieste la San Francisco si lucreaza ca inginer programator pentru Google. Catalin se ocupa de acest proiect doar in timpul liber, in conditiile in care ajunge acasa, in jurul orei 18:00. DEX on-line a aparut prima oara in august 2001, dar dupa cateva luni de existenta de-abia „invatase" vreo 40 de cuvinte. Din aceasta cauza, primii vizitatori ai proiectului nu prea gaseau cuvintele pe care le cautau, se plictiseau si plecau fara sa mai revina. Mai mult, cam toata lumea il „asigura" pe Catalin ca aceasta idee n-o sa se obiectiveze. Un sprijin neasteptat a venit din partea Federatiei Romane de Scrabble, care a crezut in viabilitatea si oportunitatea acestui proiect. Astfel, a crescut numarul de voluntari, asa ca in prezent DEX online are in prezent peste 36.000 de cuvinte si se spera ca intr-un an sa se ajunga la un fond de 70.000 de cuvinte.

Efort colectiv

Acest dictionar online este deschis oricarei persoane, nu este nevoie de pregatire tehnica, ci doar de entuziasm si cateva minute din timpul liber. Daca ati contribuit cu cel putin 100 de cuvinte in DEX online, puteti cere sa deveniti moderator. Aceasta va va da dreptul de a corecta definitii deja existente sau de a modera si accepta definitii trimise de altii. Pentru detalii in aceasta privinta, dar si pentru a intra in lumea virtuala a DEX-ului, accesati http://dexonline.ro.
Alexandru Radescu

Free software pentru DEX online

DEX online ruleaza pe un calculator dotat cu un procesor de 1.2GHz si 256MB RAM, sub Linux. Serverul de web este APACHE, baza de date este intretinuta de MySQL, iar interfata intre pagina de web si baza de date este facuta cu tehnologie PHP. Paginile HTML sunt editate cu EMACS, cu alte cuvinte este vorba de un proiect care se dezvolta in mare parte pe baza de free software. Mai exista si „componente" pe bani, de genul unui FineReader Professional prin care se urmareste marirea ritmului de invatare pentru DEX-ul online. Pentru aceasta achizitie au fost ajutati cu 300 $, veniti din partea unei firme din Romania.

Trimiteti o definitie

Fiecare persoana poate contribui la imbogatirea fondului de cuvinte al DEX-ului online. Mecanismul este destul de simplu: copiati o definitie, o trimiteti pe o adresa pe care o gasiti in site si ea va fi stocata intr-un fisier temporar. De acolo, un moderator preia definitia, ii corecteaza eventualele greseli de tastare, apoi o adauga la baza de cunostinte permanenta. Pentru aceasta contributie nu veti primi laude sau glorie. Mai mult, baietii care se ocupa de dictionarul virtual va vor cere sa faceti chiar donatii, prin care vor sa faca reclama site-ului pe Google.

×
Subiecte în articol: IT online