x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Drepturile de autor pentru Google Books, în atenţia Comisiei Europene

Drepturile de autor pentru Google Books, în atenţia Comisiei Europene

de Cristian Ionescu    |    27 Mai 2009   •   00:00

Statele membre ale Uniunii Europene vor să ceară Comisiei Europene să analizeze modul în care compania americană Google gestionează drepturile de autor pentru operele digitale din biblioteca online Google Books.

Miniştrii responsabili cu chestiuni legate de concurenţă, care se reunesc la Bruxelles, vor discuta despre Google Books şi vor cere Comisiei să realizeze o analiză a modului în care Google gestionează drepturile de autor pentru lucrările incluse în Google Books. O sursă diplomatică europeană a precizat că "drepturile de autor nu sunt respectate suficient, raportat la dreptul european", în cadrul proiectului companiei americane.

Pe Google Books, Google pune mai întâi online conţinutul în format digital şi apoi discută cu deţinătorii drepturilor de autor pentru lucrarea respectivă despre eventualele plăţi ale unor sume de bani ce ar putea fi generate de exploatarea operelor, potrivit sursei diplomatice europene. Aceasta acuză "o abordare discreţionară", aplicată diferit de la un deţinător de drepturi de autor la altul şi "sub un raport de forţă".

Google, care vrea să facă accesibile pe internet toate operele din lume, a trecut deja în format digital, pentru Google Books, milioane de cărţi, în special graţie unor parteneriate încheiate cu biblioteci din întreaga lume. Proiectul este, însă, unul controversat, deoarece implică şi texte care sunt de domeniu public, dar şi opere aflate sub protecţia drepturilor de autor.

Până în prezent, Google a trebuit să facă faţă plângerilor cu care s-a confruntat în Statele Unite. Aceste plângeri au condus la încheierea unui acord cu asociaţia editorilor americani şi sindicatul scriitorilor, însă documentul este în continuare în studiu la Departamentul american al Justiţiei.

Google s-a declarat, marţi, "dispus să participe la orice dialog constructiv asupra viitorului cărţilor şi vizavi de drepturile de autor", subliniind că acordul încheiat în Statele Unite "oferă acces la milioane de cărţi" şi "creează o nouă piaţă pentru autori şi editori".

Comisia Europeană s-a declarat dispusă să exploreze, în cadrul bibliotecii digitale europene Europeana, opţiunile juridice care să facă accesibile online opere aflate sub protecţia drepturilor de autor. Europeana, lansată anul trecut, include deocamdată numai lucrări care aparţin domeniului public.

×
Subiecte în articol: IT autor google google books