x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget E 63, multe butoane, şi degeaba

E 63, multe butoane, şi degeaba

de Vali Blanaru    |    22 Mar 2009   •   00:00
E 63, multe  butoane, şi degeaba

Nokia E63 e prezentat ca un telefon inteligent pentru cei care doresc un aparat la un preţ accesibil. Tastatura înghesuită, bateria care se epuizează rapid în regim de folosire intensivă şi preţul care porneşte de la 1.000 de lei îl recomandă însă ca pe un model de compromis în ton cu criza financiară.



Nokia E63 vă pune la dispoziţie o tastatură QWERTY şi conectivitate Wi-Fi pentru accesul la internet. Preţul relativ scăzut pentru un smartphone înseamnă şi renunţarea la vitezele mari de navigare pe internet: E63 nu beneficiază de conectivitate HSDPA ci doar de tehnologia 3G (384 Kbps). Autonomia telefonului, conform datelor tehnice ar fi trebuit să fie un alt atuu: 18 zile de stand-by şi până la 11 ore de convorbiri. Practic, în condiţii obişnuite de utilizare bateria a ţinut patru zile iar atunci când am folosit conexiunea internet după o zi şi jumătate telefonul se cerea  automat în priză.

OBOSITOR
Tastatura părea a fi punctul forte al telefonului, butoanele multe fiind cele care m-au atras şi care ar fi trebuit să îl recomande pentru o eventuală achiziţie. Deşi mai mare decât cea a modelului E71, tastatura E63 este oricum numai comodă nu. După mai mult de 20 de minute de folosire devine obositoare indiferent de cât de subţiri sau groase ai avea degetele. Dacă display-ul este suficient de mare pentru navigarea pe internet, tastatura este greu de folosit cu ambele mâini.

Dacă butoanele bombate te ajută în cele din urmă să te obişnuieşti cu tastele înghesuite, proporţiile aparatului îl fac destul de obositor pentru folosire îndelungată. Surprinde totuşi în mod plăcut modul în care tastele se luminează pe întuneric. Dealtfel, lumina pare a fi unul din punctele cheie ale aparatului. Telefonul dispune de o tastă care apăsată prelung transformă bliţul camerei foto de 2 megapixeli în lanternă. Foarte util seara în locuri cu beznă.

AGENDĂ NELIMITATĂ
 La celelalte capitole, E63 are performanţe asemănătoare telefoanelor inteligente de la Nokia: sistemul de operare Symbian S60 3rd Edition cu Feature Pack 1, browser full HTML, slot microSD, organizator cu profil business, agendă cu contacte nelimitate, aplicaţii Office care permit vizualizarea şi editarea documentelor Word, Excel sau Powerpoint.

Nokia a preluat imaginea telefonului performant E71, dar au simplificat terminalul un pic mai mult decât ar fi fost cazul. Un model relativ ieftin, potrivit noilor oameni de afaceri, în criza financiară.

Caracteristici
Dimensiuni: 113 mm x 59 mm x 13 mm
Greutate: 126 grame
Display: 240 x 320 pixeli, 2,36 inchi, tip TFT
Reţele: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, GPRS< HSDC, 3G, Wlan
Sistem de operare: Symbian OS v 9.2
Dotări: tastatură full qwerty, cameră foto 2 MP, Bluetooth, USB, radio FM
Baterie: Li-PO, stand-by 480 ore, convorbiri 11 ore

×
Subiecte în articol: gadget