x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget e-România, un portal de 8 milioane de euro şi de nota 3!

e-România, un portal de 8 milioane de euro şi de nota 3!

30 Ian 2014   •   17:42
 e-România, un portal de  8 milioane de euro şi de nota 3!

Considerat „poarta digitală a României” şi „cel mai scump site din ţară”, e-România este un proiect câştigat la licitaţie de firma Omnilogic, în 2009, şi deschis publicului la sfârşitul anului trecut.
La momentul lansării, portalul conţinea „informaţii despre unităţile administrativ-teritoriale din România (3.188 de localităţi), incluzând peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole şi peste 60.000 de pagini de text, puse la dispoziţie de furnizorul Omnilogic din surse proprii şi surse deschise” (!), după cum ne anunţa Ministerul Comunicaţiilor într-un comunicat de presă.

9 milioane de euro, pentru un portal care nu există: eRomania2
Perioada de testare ("menită a aduna feedback-uri din partea administraţiei publice, a cetăţenilor şi a mass-media") se va încheia pe 31 martie 2014.

„Cu mult sub standardele actuale”

Analizat de experţi în domeniu,  Portalul Democraţiei Participative (cum se mai numeşte e-Romania) nu a primit notă de trecere. Astfel, echipa GPeC (Gala Premiilor eCommerce) a realizat un mini-audit al portalului, media generala obţinută de site fiind de doar 3,72 puncte din maximum 10 puncte.

S-a ţinut cont de 11 grupe principale de criterii de jurizare, respectiv: Impresia generala asupra site-ului, Pagina Principală, Pagina de categorie, Căutare, Pagina de Conținut / Articol, Sign-Up / Login, Pagina de confirmare a creării contului, Confirmarea creării contului prin e-mail, Aspecte juridice, Securitate şi SEO.

Potrivit Guvernului, eRomânia gata de lansare în... aprilie 2011?Liviu Taloi, Co-Fondator al www.ECOMpedia.ro

"Un portal care sa încurajeze participarea simplului cetăţean la ceea ce numim e-guvernare, trebuia sa fie lansat şi apariţia lui este salutara. Din păcate, din însăşi construcţia lui, portalul e-Romania e sortit sa fie accesat fie de oameni foarte convinşi sa afle ceva, fie plătiţi eventual sa intre şi să folosească acest site. Felul în care l-au conceput, îl face inabordabil cetăţenilor simpli care nu înţeleg jargonul tehnic, care nu au o experienţă deosebită pe Internet. Prin modul lui greoi de funcţionare, anulează scopul pentru care a fost creat. Tot ce putem spera este ca dezvoltatorii portalului sa ţină cont de bunele practici în domeniu".

Andrei Radu, Fondatorul Galei Premiilor eCommerce

Din pacate, e-Romania nu este un website care sa se ridice la nivelul aşteptărilor şi, mai ales, al investiţiei în proiect  - iar acest lucru a rezultat în urma unei analize sumare a site-ului. Lăsând la o parte problemele de usability sau structurarea deloc intuitiva a informţiei, cred că cel mai grav este ca proiectul - în stadiul actual - nu îşi atinge sub nicio formă scopul declarat în titlu: acela de a fi un portal al democraţiei participative, fapt care presupune interacţiune constantă cu utilizatorul".

Andrei Avădănei, WorldIT

"Deşi s-au luat măsurile minime de securitate prin integrarea unui firewall şi adoptarea unei soluții plătite pentru realizarea website-ului, în eRomania nu s-au luat în considerare cele mai populare vulnerabilităţi drept pentru care, fără a realiza un test de securitate, s-au remarcat la prima vedere numeroase probleme de securitate de nivel mediu şi ridicat."
Micro-auditul rezultat poate fi descarcat în format .pdf pentru oricine este interesat sa îl parcurgă, acesta conţinând explicaţii şi exemple concrete pentru problemele întâlnite în cadrul portalului.

Ce îşi propune e-Romania

Accesul cetăţenilor şi al administraţiei publice - principalele publicuri ale portalului - se face securizat, atât după înrolarea în portal cu user şi parolă, cât şi fără autentificare.

Din prezentarea făcută de MCSI, portalul oferă „în mod gratuit, în premieră în România”, tuturor instituţiilor publice funcţionalităţi printre care se numără cele mai avansate aplicaţii şi instrumente IT de monitorizare, colaborare, prezentare şi management (platformă de Business Intelligence, platformă de Business Process Management, platformă de management de proiect, construcţie portal, construcţie pagină de prezentare – site etc.).

De asemenea, platforma e-România conţine, suplimentar faţă de prevederile contractuale, interfeţe de conectare la bazele de date aparţinând administraţiei publice, acestea putând să fie dezvoltate în viitor în servicii electronice publice pentru cetăţeni, în colaborare cu instituţiile abilitate, informează MCSI.

 





 

×