x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Efecte: Preţurile cip-urilor din Japonia în creştere, risc de penurie

Efecte: Preţurile cip-urilor din Japonia în creştere, risc de penurie

de Marina Constantinoiu    |    15 Mar 2011   •   19:00

Dezastrul provocat de megaseismul de vineri din Japonia, urmat de devastatorul val tsunami, are efecte pe pieţele internaţionale, inclusiv la capitolul IT&C. Întreruperea livrărilor de cip-uri japoneze, chiar şi pentru câteva săptămâni, va duce, cel mai probabil, la creşterea preţurilor, dar şi la un deficit de tablete iPad de la Apple sau ale altor producători, precum şi de telefoane mobile inteligente şi computere timp de mai multe luni, posibil până în trimestrul al treilea, relatează Reuters.uk, preluată de Computerworld.

Japonia asigură circa o cincime din producţia mondială de componente semiconductoare, iar perspectiva prelungirii perioadei de întrerupere a producţiei a dus marţi la continuarea creşterii preţurilor, după saltul semnificativ din ziua precedentă.

Chiar dacă daunele provocate de cutremur unităţilor de producţie nu au fost majore, problemele de alimentare cu energie electrică şi cele din transporturi pot provoca deficite semnificative în cazul unor componente electronice şi majorări de preţuri importante, potrivit companiei de cercetare a pieţei IHS iSuppli.

Între produsele care pot fi afectate se află cipurile NAND folosite la telefoanele mobile, cipurile DRAM, ecranele LCD şi alte componente LCD.

Cererea pentru cipurile NAND este în creştere, susţinută de producţia de telefoane mobile şi tablete precum tableta iPad 2 produsă de Apple, din care s-au vândut deja aproape un milion de unităţi, potrivit estimărilor.

×