x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Europenilor le plac telefoanele deştepte, dar nu le place să dea bani pe serviciile de telefonie

Europenilor le plac telefoanele deştepte, dar nu le place să dea bani pe serviciile de telefonie

de Istvan Deak    |    13 Aug 2013   •   20:37
Europenilor le plac telefoanele deştepte, dar nu le place să dea bani pe serviciile de telefonie

Europenii sunt tot mai dornici să adopte noile tehnologii, după cum reiese din ultimul sondaj la nivelul UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Deşi europenii sunt deschişi la oportunităţile oferite de noile instrumente şi servicii, după cum reiese din cifrele privind noile abonamente la internet şi privind utilizarea internetului pentru efectuarea de apeluri vocale, aceştia se gândesc de două ori înainte de a efectua un apel telefonic sau de a se conecta la internet, din cauza costurilor aferente acestor servicii.

Multe telefoane, doar jumătate “inteligente”
Telefoanele mobile sunt acum pretutindeni, dar numai jumătate sunt “inteligente”. Ponderea abonamentelor la telefoane care includ accesul la internet variază de la 55% din numărul total al abonamentelor în Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Finlanda, Franţa şi Olanda, la mai puţin de 35% în Belgia, Grecia, Ungaria, Cipru, România, Bulgaria şi Portugalia. Această rată de penetrare mai scăzută a telefoanelor inteligente este caracteristică în multe ţări în care abonaţii cu acces la servicii de internet mobil îşi limitează timpul petrecut online deoarece îşi fac griji din cauza cheltuielilor — Ungaria (35%), Portugalia (58%), Grecia (53%), Cipru (52%), Belgia (47%) şi România (45%).

Vorbim mai puţin
În prezent, din cauza grijilor legate de costuri, peste jumătate din cetăţenii UE îşi limitează apelurile efectuate de pe mobil către numere naţionale (55%) şi internaţionale (54%). Procentul celor care îşi limitează apelurile naţionale este de peste 70% în Grecia (81%), Portugalia (79%), Irlanda (72%) şi România (71%).
Accesul în bandă largă de la domiciliu este o realitate pentru 3/4 din gospodării: 72,5% din gospodăriile din UE au în prezent o conexiune în bandă largă, cifră în creştere de la 67,3% în 2011 (sursa: Eurostat). În România, creşterea înregistrată a fost de 20 de puncte procentuale, iar în Slovacia de 16,7 puncte, în prezent peste 50% din gospodăriile din toate statele membre având o conexiune în bandă largă. Iar distincţia între telefonie şi internet se estompează rapid: 34% utilizează internetul pentru a efectua apeluri vocale (Voice over Internet Protocol sau “VOIP”), în creştere cu 7 puncte în 2012. Dintre aceştia, 28% utilizează internetul pentru a vorbi gratis cu utilizatorii aceleaşi reţele VOIP, iar 4% utilizează VOIP pentru a efectua apeluri internaţionale mai ieftine. Apelurile prin intermediul aplicaţiilor online sunt extrem de populare în Bulgaria (57%), Cipru (55%), Estonia (54%), Lituania şi Letonia (51%). Serviciile VOIP sunt mai puţin utilizate în Portugalia (18%), Italia (26%), Spania (28%) şi Grecia (29 %), dar devin mai populare, utilizarea acestor servicii înregistrând o creştere medie de 7 puncte comparativ cu 2011. Creşterea utilizării VOIP pare să urmeze creşterea utilizării serviciilor de comunicaţii în bandă largă; de exemplu, în Cipru, în 2012 numărul gospodăriilor conectate la internet a crescut cu 11%, iar utilizarea serviciilor VoIP a crescut cu 16 puncte.
“Garantarea faptului că aşteptările consumatorilor pot fi transformate în realitate la un preţ accesibil este unul dintre obiectivele pachetului «Un continent conectat», care va fi prezentat de Comisie în septembrie”, a declarat Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisarul responsabil pentru Agenda digitală.

Viteza traficului pe Net, o problemă
Rezultatele preliminare ale acestui sondaj au fost prezentate anterior, în luna iulie, (a se vedea PI/13/660), evidenţiind în mod special faptul că viteza traficului pe internet se conturează ca o principală problemă în rândul utilizatorilor de internet. 45% din utilizatorii de internet din Europa ar fi dispuşi să îşi modernizeze pachetele de internet sau să îşi schimbe pachetele de internet pentru a beneficia de o viteză de conexiune mai mare.

Sondaj anual

Sondajul privind comunicaţiile electronice la nivelul gospodăriilor se efectuează anual începând din 2006. Obiectivul sondajului este de a sprijini elaborarea de politici în domeniul comunicaţiilor electronice, prin colectarea regulată de date şi tendinţe cu privire la atitudinea gospodăriilor şi a persoanelor faţă de furnizarea principalelor servicii de comunicaţii electronice.

Peste 25.000 de repondenţi
Ancheta pe teren pentru acest sondaj s-a încheiat în martie 2013. Au fost intervievaţi la domiciliu 26.786 de respondenţi din diferite grupuri sociale şi demografice ale populaţiei UE. Întrucât ancheta pe teren a avut loc înainte de 1 iulie 2013, data oficială a aderării Croaţiei la Uniunea Europeană, rezultatele sunt prezentate pentru UE 27 şi Croaţia, iar mediile europene se referă doar la UE 27.

×
Subiecte în articol: telefonie mobila