x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget "Facebook"-ul de acum 500 de ani. Cum erau reţelele de socializare în urmă cu sute de ani

"Facebook"-ul de acum 500 de ani. Cum erau reţelele de socializare în urmă cu sute de ani

18 Ian 2013   •   10:37
"Facebook"-ul de acum 500 de ani. Cum erau reţelele de socializare în urmă cu sute de ani
Sursa foto: AAMIR QURESHI/AFP
Existenţa reţelelor de socializare pare a fi un fenomen recent, însă cercetătorii au arătat că nu este aşa. Reţelele de socializare bazate pe aceleaşi principii ca şi cele de astăzi, existau deja în urmă cu sute de ani.

Indeea de a crea reţele de membri şi de a schimba informaţii datează încă din secolul al XVI-lea, când tinerii savanţi din academiile italiene ale vremii (grupuri de oameni de ştiinţă sau artişti cu interese comune) îşi creau porecle sub care să fie cunoscuţi şi creau embleme şi motto-uri reprezentative, facând schimb de informaţii.

Descoperirea a fost făcută în cursul desfăşurării unui proiect de cercetare la care au colaborat trei instituţii britanice - Royal Holloway University, British Library şi Reading University. În cadrul proiectului au fost adunate date privind academiile, membrii acestora, lucrările publicate, activităţile şi emblemele acestor instituţii.

 Cercetătorii au constatat cu surprindere cât de asemănătoare erau activităţile cărturarilor din secolele XVI şi XVII cu cele care pot fi observate în societatea de azi.

Aşa cum noi adoptăm un nume de utilizator pentru profilul de pe Twitter sau Facebook şi creăm cercuri de prieteni pe Google+, aceşti savanţi îşi creau şi ei porecle, împărtăşeau şi comentau idei şi noutăţile epocii, făceau schimb de poezii, piese de teatru şi muzică.

”Dura ceva mai mult să împărtăşească aceste informaţii, în lipsa internetului; totuşi, prin crearea de albume ale membrilor şi volume de scrisori şi discursuri, îşi împărtăşeau informaţiile vremii”, explică prof. Jane Everson, cercetător principal.

Potrivit Science Daily, aceşti savanţi adoptau, pentru academiile lor, nume satirice precum Gelati sau Intronati, nume date în glumă, care, în realitate, doreau să transmită exact opusul a ceea ce păreau să însemne la prima vedere. „Intronati” însemna „ameţiţi”, „şocaţi”, adică incapabili de a gândi clar - dar, în realitate, membrii grupului Intronati au fost angajaţi în studii serioase, dezbateri, reprezentări dramatice etc. încă de la formarea grupului, în 1525-1527, la Siena. Accademia degli Intronati există şi azi, când a devenit o asociaţie civică pentru promovarea studiului istoriei şi al artei pe teritoriul sienez.


×