x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Farfuria inteligentă cu designer român

Farfuria inteligentă cu designer român

de Irina Cristea    |    26 Sep 2012   •   18:00
Farfuria inteligentă cu designer român

Proiectul lui Iulian Caraulani se numeste Smart Plate si a ajuns in finala unui concurs international

Putini dintre noi s-au gandit vreodata ca mancarea ar putea canta. A facut-o insa un roman de 25 de ani. Iar ideea l-a adus in finala unui concurs international de inovatie in aparatura casnica.

Proiectul lui Iulian Caraulani se numeste Smart Plate. A lui farfurie inteligenta e deja mentionata in articole despre gadgeturi care vor revolutiona felul in care mancam. Iulian si-a pregatit proiectul in Marea Britanie, unde s-a stabilit dupa ce si-a incheiat studiile la Universitatea Coventry. Si i-a uimit pe organizatorii concursului de design industrial cu prima farfurie care, fizic, percepe mancarea si o transforma in sunet. Cu alte cuvinte, fiecare ingredient din farfurie primeste o "voce", iar utilizatorul poate asculta, astfel, prin intermediul smartphone-ului, sunetul salatei orientale, pe cel al crevetilor cu orez.

Tehnologie
"Tehnologia folosita in acest produs este deja utilizata in aeroporturi, pentru a scana materie organica si a detecta eventualele substante periculoase sau toxice", a explicat Iulian Caraulani, pentru Jurnalul National. "Totul functioneaza cu ajutorul unui senzor care masoara radiatia electromagnetica pasiva emisa de materia organica si, printr-un algoritm special, determina cu exactitate ce ingrediente, in ce cantitate si sub ce stare de agregare se afla ele. In felul acesta, farfuria poate intelege si interpreta fiecare ingredient, atasandu-i note muzicale, ritm sau armonie, completand cercul celor cinci simturi prin care noi interpretam ce mancam", a detaliat romanul.

Sunet si gust
Noul gadget, spune Iulian, inseamna si nasterea unui nou simt. "Practic, prin asocierea pe care acest produs o face intre sunet si gust, se naste o noua experienta gastronomica menita sa ne provoace sa experimentam retete de sunet, imaginandu-ne gustul muzicii preferate sau compunand retete de sunet pe care le putem imparti cu altii."

Iulian Caraulani si a sa Smart Plate vor concura, la 25 octombrie, la Milano, cu alte 9 inventii revolutionare. Au fost selectati dintre 1.200 de participanti. "Sper sa se auda de bine de romani si atunci!" e mesajul optimist al lui Iulian.

×