x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget FMI a impus Guvernului să vândă minimum 20% din acţiunile Poştei Române

FMI a impus Guvernului să vândă minimum 20% din acţiunile Poştei Române

11 Dec 2011   •   16:27
FMI a impus Guvernului să vândă minimum 20% din acţiunile Poştei Române

FMI a impus Guvernului ca pana la sfarsitul lunii aprilie a anului viitor sa gaseasca un investitor strategic care sa preia cel putin 20% din actiunile detinute la CNPR, in urma unei majorari a capitalului social, si sa inceapa procedurile de concediere colectiva a angajatilor din companie.

Managerul privat va fi numit la Posta Romana la scurt timp dupa majorarea capitalului social, dar numai in "stransa colaborare" cu noul actionar, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International.

Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, CNPR este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%.

Potrivit unui document guvernamental, citat de Mediafax, statul va pastra pachetul majoritar de actiuni la Posta dar si-ar putea reduce participatia pana la 51% din titluri. In acelasi timp, Fondul Proprietatea si-ar putea reduce cota de participare la CNPR la 15% daca nu va participa la majorarea capitalului.

Investitorul va avea dreptul sa propuna o echipa care sa asigure managementul companiei pe o perioada de minimum 10 ani.

"Guvernul a aprobat un memorandum prin care isi propune cedarea a 33% din actiuni la Posta, fara sa fie stabilita si o limita minima. Acest plafon maxim de 33% este un deziderat, iar FMI a impus Guvernului ca in scrisoarea de intentie sa se oblige sa vanda macar 20% din titluri catre un investitor strategic", au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Investitorul care va intra in actionariatul CNPR va fi identificat de catre un consortiu format dintr-o banca de investitii si o casa de avocatura, selectat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012.

Scrisoarea de intentie cu FMI mai releva ca numarul oficiilor postale va scadea de la 7.100 la 5.800 unitati.

In vara acestui an, Posta a anuntat ca va continua reorganizarea retelei, prin desfiintarea a 450 de subunitati, operatiune care va impune desfiintarea a 1.400 de posturi.



In luna septembrie, Premierul Belgiei, Yves Leterme, i-a transmis lui Emil Boc ca operatorul postal bpost (Compania nationala de posta din Belgia) vrea actiuni la Posta Romana.

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat in luna august ca institutia pe care o conduce discuta cu reprezentantii operatorilor postali nationali din Belgia, Austria si Germania pentru intrarea in actionariatul Postei Romane, proces care va avea ca efect implicarea in managementul operational si capitalizarea companiei.

×