x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Foşti angajaţi de la Nokia lansează un nou smartphone pe piaţă!

Foşti angajaţi de la Nokia lansează un nou smartphone pe piaţă!

de Marina Constantinoiu    |    20 Mai 2013   •   20:13
Foşti angajaţi de la Nokia lansează un nou smartphone pe piaţă!

Compania Jolla, fondată de foşti salariaţi ai producătorului finlandez de telefoane mobile Nokia, companie pe care au părăsit-o în semn de protest la adresa noilor obiective ale conducerii, a prezentat, luni, primul său smartphone, sperând să rivalizeze cu giganţii din domeniu, relatează 7sur7.be.

Dispozitivul integral intuitiv şi fără niciun buton pe ecran, “face din Jolla un candidat serios pe piaţa smartphone-urilor”, a afirmat compania, care are sediul la Helsinki. Dotat cu un ecran tactil de 4,5 inch şi cu o carcasă bicoloră, terminalul nu a fost încă botezat, dar ar urma să coste 399 de euro.

Noul telefon utilizează sistemul de operare propriu Sailfish, un succesor al MeeGo, la care lucra Nokia înainte de alianţa sa cu americanii de la Microsoft, în 2011, dar este compatibil cu o parte dintre aplicaţiile Android. Abandonarea MeeGo de către compania fostă numărul unu în lume este, de fapt, la originea creării Jolla, care, la doi ani de la înfiinţare, are 100 de salariaţi.

Prezentarea acestui smartphone este crucială pentru companie, care se profilează drept un fabricant “diferit” şi intenţionează să seducă pieţele chineză, europeană şi nord-africană.

Sistemele de operare în zona smartphone-urilor sunt dominate de Android (Google) şi iOS (Apple). Sailfish (Jolla), ca şi Windows (Microsoft), Firefox (Mozilla), Ubuntu (Canonical) încearcă să frâneze hegemonia acestora.

Terminalul poate fi precomandat. Lansarea sa este prevăzută pentru trimestrul al patrulea din 2013. Sailfish ar urma să fie disponibil şi pentru tablete.

×
Subiecte în articol: Jolla smartphone