x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ghid românesc pentru operatorii mobili virtuali

Ghid românesc pentru operatorii mobili virtuali

de Alexandru Radescu    |    03 Mai 2012   •   14:23

Autoritatea de Reglementare in Comunicatii a stabilit un 'ghid' pentru desfasurarea activitatii operatorilor mobili virtuali, Romania fiind, alaturi de Cehia, singurele tari din UE fara fara astfel de operatori

Operatorii mobili virtuali sunt furnizori de servicii de comunicatii electronice cu clienti proprii, dar fara a detine o retea radio de acces proprie, care utilizeaza pentru furnizarea serviciilor reteaua unui furnizor care opereaza o retea de comunicatii mobile.

Potrivit ANCOM, furnizorul care intentioneaza sa devina operator mobil virtual trebuie sa-si stabileasca o strategie de afaceri si un model operational, sa negocieze si sa stabileasca un acord cu un operator de retea mobila, acord ce va contine conditiile tehnice si comerciale privind accesul la retea si care ii va permite furnizarea serviciilor de comunicatii mobile catre utilizatorii finali. In acelasi timp, un operator de retea mobila va negocia potrivit principiilor libertatii contractuale si negocierii cu buna-credinta cu potentialii operatori mobili virtuali.

Un acord de acces incheiat intre operatorii deja existenti si un operator mobil virtual trebuie sa permita o exploatare eficienta a retelei din punct de vedere economic, sa contina conditii nediscriminatorii in termeni de calitate a serviciului in raport cu cele de care beneficiaza operatorul de retea mobila pentru propriile servicii, sa nu limiteze autonomia comerciala a operatorului mobil virtual, capacitatea acestuia de a schimba operatorul gazda sau de a incheia acorduri cu mai multi operatori sau posibilitatile de dezvoltare ale operatorului mobil virtual, in special in ce priveste durata, conditiile de reinnoire si conditiile de terminare si de reziliere a contractului de acces.

De asemenea, ANCOM recomanda ca negocierea acordului privind accesul sa nu depaseasca 6 luni de la data depunerii cererii, pentru primul acord de acces si 3 luni pentru acordurile ulterioare.

Conform Ghidului, operatorii mobili virtuali au dreptul de a negocia acorduri de acces si interconectare cu orice furnizor de retele si servicii de comunicatii electronice cu respectarea obligatiilor impuse de ANCOM in acest domeniu.

Intrucat operatorii mobili virtuali nu detin drepturi de utilizare a frecventelor pentru furnizarea serviciilor de comunicatii mobile, acestia nu vor achita taxe de utilizare a spectrului de frecvente radio.

×
Subiecte în articol: romania telecom ANCOM mvno operator, virtual