x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ghiseul.ro, sub aşteptări în acest an

Ghiseul.ro, sub aşteptări în acest an

de Alexandru Radescu    |    27 Dec 2011   •   21:00

Cu un tam-tam specific din partea guvernantilor, romanii au aflat la sfarsitul lunii martie ca pot plati online taxe si impozite. Prin portalul ghiseul.ro, un proiect cu care mi­nistrul Comunicatiilor, Valerian Vreme (foto), a intrat in paine, sub forma unui ordin primit de la presedintele Basescu. Ministrul Vreme a anuntat ieri ca 2011 se incheie cu plati online in valoare de peste 875.000 lei, corespunzatoare unui numar de peste 5.000 de tranzactii. Pana in momentul de fata sunt inscrise in ghiseul.ro Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) Bucuresti si doar 19 primarii, intre care sectoarele 2 si 6 din Bucuresti. Chiar daca scopul principal al portalului este acela de a ne scapa de cozile de la ghisee atunci cand platim taxe, impozite, amenzi si efectuarea lor din fata calculatorului cu un banal card, totusi cea mai solicitata institutie a fost ICI, organizatie la care apelam in special pentru achizitii domenii internet: aproximativ 3.000 tranzactii, cu o valoare de 600.000 lei. Urmeaza in clasament primariile Sectorului 6 Bucuresti (95.228 lei) si Targu-Mures – (66.803 lei). La polul opus, ultimele trei pozitii sunt ocupate de primariile Suceava – 427 lei, Campia Turzii si Tulcea, fiecare cu cate un leu!

Pentru efectuarea unei plati, cetateanul posesor de card bancar va accesa SNEP (Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor) printr-un "user" si o "parola", pe care le va primi de la administratia locala, informatii trecute pe un document numit "credential".

Dupa cum se preciza in momentul lansarii ghiseul.ro, nu exista penalitati pentru autoritatile care nu se vor conecta la timp la aceste sisteme de plati electronice, fie ca e vorba de conectarea unor platforme informatice deja dezvoltate sau achizitionate de o primarie sau de pornire de la 0.

×
Subiecte în articol: ghiseul.ro