x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Google acuză Microsoft, Apple şi Oracle de "orchestrarea" unui plan împotriva Android

Google acuză Microsoft, Apple şi Oracle de "orchestrarea" unui plan împotriva Android

04 Aug 2011   •   06:00

Directorul Departamentului juridic al Google, David Drummond, a acuzat Microsoft, Apple si Oracle de "orchestrarea unei campanii ostile" de achizitionare de patente pentru a frana succesul sistemului Android, informeaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Drumond a afirmat ca cele trei mari companii informatice, impreuna cu altele mai mici, s-au pus de acord pentru cumpararea de patente de la companiile de software Nortel si Novell "pentru a se asigura ca Google nu le obtine".

Potrivit lui Drummond, scopul planului este de a incasa de la Google 15 dolari pentru fiecare dispozitiv Android care iese pe piata cu drept de utilizare a tehnologiei patentate.

"Un scop este acela de a face mai scumpa pentru producatori utilizarea Android fata de Windows Mobile", a explicat Drummond.

De la lansarea sa, in 2008, Android a crescut pana a ajuns sistemul operational cel mai popular din lume pentru 'telefoanele inteligente', cu o cota de piata de 48 %, conform datelor pentru al doilea trimestru din 2011 ale firmei de consultanta Canalys.

"Peste 550.000 dispozitive Android sunt activate zilnic, printr-o retea de 39 de producatori si 231 distribuitori. Patentele aveau ca obiectiv impulsionarea inovarii, dar, in ultimul timp, sunt folosite ca arme pentru a o stopa", a subliniat directorul Google.

Drummond a explicat ca realizarea unui telefon din 'gama inalta' ar putea implica in jur de 250.000 de cereri de patente si ca firmele concurente vor 'sa impuna o taxa'.

"In loc sa concureze prin noi caracteristici sau aparate, o fac prin dispute", a afirmat oficialul Google, care a calificat aceasta strategie drept "anticoncurentiala" si a avertizat sa se va crea o bula pe piata patentelor.

"Victoria obtinuta Microsoft si Apple la licitatia pentru lista de patente a Nortel, in valoare de 4,5 miliarde dolari, a fost de circa cinci ori mai mare fata de pretul estimat", a subliniat Drummond, care spera ca aceste achizitii sa fie investigate de autoritatile de concurenta din SUA.

Microsoft, Apple si Oracle nu s-au pronuntat inca in legatura cu acuzatiile directorului Google.

Google detine un redus numar de petente si intentioneaza sa-si dezvolte licentele pentru a preveni posibile litigii. Recent a achizitionat o mie de licente ce au fost dezvoltate de IBM.

×