x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Google va folosi Wikipedia ca sursă de informaţii pentru Google News

Google va folosi Wikipedia ca sursă de informaţii pentru Google News

de Cristian Ionescu    |    22 Iun 2009   •   00:00

Google a decis să introducă, de luna aceasta, în rezultatele căutărilor de pe site-ul său de ştiri date furnizate de enciclopedia online Wikipedia, recunoscând astfel utilizarea acesteia ca sursă de informaţii de către public, potrivit New York Times.



Includerea materialelor din cadrul Wikipedia în rândul miilor de publicaţii consultate de Google News a început ca un experiment la care avea acces un număr mic de utilizatori, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Înainte de adăugarea informaţiilor de pe Wikipedia ca sursă, Google a vrut să se asigure că persoanele care caută informaţii vor vrea să citească articolele din cadrul enciclopediei participative online.

"Am constatat că utilizatorii consideră utile datele din cadrul Wikipedia, care îi ajută să completeze informaţiile la care au avut acces", a precizat purtătorul de cuvânt, care a adăugat că, în mod frecvent, Wikipedia oferă "informaţii mai amănunţite despre anumite subiecte".

Promovarea de către Google a conţinutului din cadrul Wikipedia nu este nouă, dar anterior se realiza în cadrul căutărilor efectuate pe motorul de căutare şi nu în cadrul Google News. Utilizarea acestor informaţii în cadrul serviciului de ştiri - în condiţiile în care editorii de ziare s-au plâns că Google a construit un site concurent utilizând titlurile şi fragmente din articolele lor - adaugă noi semne de întrebare în legătură cu modul în care publicaţiile pot controla şi taxa conţinutul pe care îl distribuie.

Mişcarea Google News a fost o noutate şi pentru Wikipedia, în condiţiile în care Jay Walsh, purtător de cuvânt al Wikimedia Foundation, a declarat că a aflat de acest lucru citind un material online.

"Google recunoaşte că Wikipedia a devenit o sursă pentru informaţii de ultimă oră", a spus el, precizând însă că aceasta "rămâne în continuare o enciclopedie".

×
Subiecte în articol: IT google cadrul wikipedia