x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Hai, noroc şi la mai mare! Aplicaţie pe telefoanele mobile dedicată Oktoberfest

Hai, noroc şi la mai mare! Aplicaţie pe telefoanele mobile dedicată Oktoberfest

de Istvan Deak    |    23 Sep 2012   •   14:34
Hai, noroc şi la mai mare! Aplicaţie pe telefoanele mobile dedicată Oktoberfest

Vrei sa-ti cunosti nivelul alcoolemiei, sa flirtezi sau sa ajungi cu bine acasa dupa ce ai ingurgitat multa bere? Totul va fi posibil doar cu ajutorul unui clic! Oktoberfest, sarbatoarea berii de la München, a intrat in zona 2.0, relateaza AFP.

Desi pantalonii din piele si rochiile traditionale bavareze sunt aproape obligatorii la Oktoberfest, cel mai mare festival popular din lume aflat in 2012 la a 202-a editie intra de-a binelea in secolul al XXI-lea, dupa cum demonstreaza gama de aplicatii pentru smartphone-uri si tablete dedicate acestui eveniment.

Gradul de betie
Aplicatia "oficiala' Oktoberfest i-a convins deja pe vizitatori, pana in prezent fiind inregistrate circa 75.000 de descarcari. Ea permite utilizatorilor care-si stiu greutatea si numarul de halbe de un litru baute sa-si afle gradul de betie. In plus, da posibilitatea petrecaretilor sa stie in cat timp se va putea spune ca le-a disparut starea de euforie.

Un alt atu al aplicatiei este ca arata numarul de calorii dintr-un brezel (covrig) gigantic, dintr-un jambon de porc, un purcelus de lapte sau din alte mancaruri traditionale de la Oktoberfest.

Cautarea cortului, cruciala
O alta functie, cu actualizare in timp real, arata ce corturi special amenajate pentru Wiesn sunt integral ocupate si nu mai pot primi musafiri din lipsa de spatiu. ''Cred ca este foarte folositor: cand am vazut ca majoritatea corturilor mari erau deja pline, m-am dus la unul mai mic', spune o studenta australiana.
O studenta germana, foarte atenta la cheltuielile personale cerute de un asemenea eveniment, considera ca functia care compara preturile este cea mai utila, mai ales in contextul in care in acest an s-a declansat o polemica in privinta preturilor "mass-ului' (litrul de bere), considerate prea mari. "Inainte sa intru intr-un cort, stiu cat este de plin si cat costa berea, asa incat ma pot organiza', declara ea.

Pentru petrecaretii mai indrazneti exista o aplicatie botezata 'Wiesn, sa flirtezi si sa gasesti' (Wiesn, prescurtare a Theresienwiese, locul in care se tine Oktoberfest in orasul bavarez). Se poate crea un profil, se pot trimite mesaje altor celibatari pentru a-i invita la un tur in montagnes russes sau la o bere. Se afiseaza fotografia (de preferinta in costum traditional), varsta, tipul de persoana cautata, iar aplicatia realizeaza potentiale cupluri, anuntand locul in care se gaseste fiecare amator de intalniri.
Pentru a face sarbatoarea mai accesibila celor care nu locuiesc in Bavaria, exista un fel de traducere ce poate fi descarcata, care transforma limba vorbita in zona in ceva ce se apropie de o germana mai traditionala. Nu trebuie uitata nici aplicatia care propune o selectie a celor mai bune cantece de la Oktoberfest.

Home, sweet home..
Cineva s-a gandit si la bautorii prevazatori: ei pot inregistra coordonatele casei lor, iar aplicatia ii ajuta sa gaseasca drumul, in cazul consumului excesiv de bere.

Berea a inceput sa curga la traditionalul festival Oktoberfest de la München, la 22 septembrie, startul fiind dat la pranz de primarul Christian Ude.

Peste sase milioane de vizitatori sunt asteptati din intreaga lume la festivalul berii din capitala Bavariei, care se va incheia pe 7 octombrie. Anul trecut, oaspetii au consumat peste 7 milioane de litri cu bere. In acest an, o halba se vinde cu pana la 9,50 euro.

In jur de 12.000 de ospatari si ospatarite vor servi clientii in 35 de corturi, dintre care cel mai mare poate adaposti 10.000 de persoane. In ultimii ani, sarbatoarea a devenit un eveniment international, exportat in tari ca Australia, Brazilia, Canada, China, SUA si Rusia.(deak.istvan@jurnalul.ro)

×